Макар и само на 22 години, Жаклин Златанова вече за второ поредно лято ще е един от основните лидери на женския национален отбор по баскетбол. През 2010-та малко не достигна на Жаки и съотборничките и да изненадат всички и да се класират директно на Евробаскет. Месеци по-късно, селекцията на Хосе Мария Бусета отново се готви за квалификации – допълнителният кръг, който все още може да ги прати на Европейско.

Златанова направи отличен сезон в Испания с екипа на Сарагоса, и игра полуфинал в елита на едно от най-добрите дамски първенства, а след края на шампионата се присъедини към националния отбор. Сега кипи подготовка за допълнителните пресявки, и тя е убедена, че тази година тимът ще постигне още по-големи успехи.

"Чувствам се много добре. Сезонът мина много добре за отбора ми. И треньорът и ръководството са много доволни от представянето. Все пак третото място е най-доброто класиране в последните години и то беше напълно заслужено и постигнато с много труд, като все пак от първите четири отбора сме с най-малкия бюджет и то с голяма разлика," сподели Жаклин за годината в Испания.

"Ние сме същото ядро от миналата година и мисля, че нещата за нас не са се променили, ще играем със същото желание и същия хъс. След като сме дошли тук значи, че всяка една от нас се е подготвила физически и сме готови за борба, като се надявам тази година да подобрим резултата от миналата," продължи крилото на националния за амбициите това лято.

"Миналата година всички бяхме малко разочаровани, въпреки че направихме голяма стъпка напред. В крайна сметка това е спорт и вече минаха толкова месеци и мисля, че всяка една успя да премисли нещата и да си даде сметка какво не ни е достигнало и евентуално тази година да се представим по-добре," допълни Жаклин. "Ние сме много млад отбор и всеки допълнителен сезон е трупане на опит, без значение дали ще е в клуба или в националния отбор. Мисля, че от миналата година досега всяка една е придобила някакъв опит и е подобрила играта си и освен това миналата година ние се опознахме и сега ни остава само да се отпуснем и да играем по-добре, или поне да се представим достойно и да продължим да се развиваме възходящо."

"Определено е положително, че сме сплотени и работим в отлична атмосфера,” сподели баскетболистката. „Винаги се работи по-добре, когато си в екип от професионалисти, както са момичетата тук. Няма конфликти, няма раздори, не делим нищо, споделяме всичко и в такава атмосфера е много приятно да се работи, отколкото в напрежение и в обтегнати отношения."

"Другите отбори също са изморени, тъй като всички сезона свършиха наскоро. Както ние сме изморени, така и другите са изморени,” отбеляза Златанова за физическата подготовка на националките. „Все пак ние нямаме състезателки в Евролигата, където от нас игра само Доника Ходжис. В другите отбори има повече състезателки, които са играли в два турнира - шампионат и в Европа, и се надявам те да са по-изморени. Все пак обаче ние сме все още млади и не можем да се оплакваме. Докато сме млади, можем да работим и цяла година."