Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Хосе Мария Бусета води вече една седмица подготовка с десетина момичета в Правец. Лагерът преди допълнителните квалификации за Евробаскет е само пет седмици, и времето за сработване е малко. Бусета обаче е доволен, че е запазил състава от миналата година, и ще разчита на натрупания тогава опит, и този, събран през сезона във вътрешните първенства, в решителните двубои през юни. Испанският треньор отново предизвика полемика с повиканите в състава имена, но този път доста по-малко от миналата година, и бе категоричен, че уважава мнението на всички, но сам избира кой да играе в селекцията му. Ето какво сподели Бусета след поредното занимание на момичетата в Спортния комплекс в Правец:

- Отборът работи много здраво. Все още не са пристигнали всичките състезателки, но тези, които са тук, се трудят много. Мисля, че подобряваме много нещата, и съм много доволен.

Има само един месец по старта на мачовете, достатъчно ли е това време?

- Това е времето, с което разполагаме. Всички отбори имат едно и също време за подготовка, така че трябва да се съобразяваме с него. Всеки треньор иска повече време, но това е, трябва да се адаптираме. Сега е краят на сезона, миналото лято свършихме много работа, и е хубаво, че сега продължаваме. Не започваме от нулата, а от това, което изградихме тогава. Затова трябва да се подготвим за този 1 месец.

Кога очаквате да имате пълния състав на лагер?

- Катя Димитрова идва във вторник, в четвъртък – Доника Ходжис. Следващия понеделник чакаме и Димана Георгиева, а имаме и Даниела Георгиева, Лили Илиева, които още имат мачове в Италия, и не знам кога ще дойдат, може би доста по-късно. Но останалите скоро ще са тук.

Добре ли е, че баскетболистките идват веднага след първенствата си, не са почивали, и се намират в добра форма?

- По принцип краят на сезона не е най-добрият момент от тази гледна точка, защото са поизморени. Наистина, те са в ритъм, защото са играли, но са изморени. Затова се опитваме да им дадем по една седмица, или 10 дни, за да починат. Това е важно, особено от психологическа гледна точка, да има малко промяна. Но наистина, е добре, че идват веднага, а не след един месец почивка, както миналата година. Важното е да се възстановят от контузиите си, от умората, и да са добре за квалификациите.

Имате ли проблеми с контузии?

- Стефка Митева в момента е на изследвания, има проблем с коляното си. Тя е в София, където ще и бъде направен магнитен резонанс, и след това ще знаем. Има и други болежки, но те не са сериозни.

Миналата година имаше доста въпросителни по селекцията на отбора, тази година по-спокойно ли е?

- Аз винаги работя спокойно, защото аз взимам решенията си сам. Разбирам, че някои ги харесват, други не, това е част от професията ми, и аз ги приемам. Аз уважавам всички, уважавам правото на мнение. Но това, което казвате, може би е вярно, защото тези баскетболистки миналото лято си спечелиха уважението на всички, показаха, че да добри състезателки. Имаше хора, които мислеха, че тези момичета не са готови за националния отбор, а те постигнаха най-добрият резултат в последните 15 години. Те си спечелиха уважението на всички, и сега има повече уважение към тях.

Какво знаете за отборите, с които ще играете в допълнителните квалификации?

- Ние играхме с тях миналата година. Играхме с Финландия и Унгария, а с Украйна и Холандия играхме контроли. Но трябва да видим с какви състави ще са тази година, те също тепърва започват подготовка. Но знаем, че са силни физически, разполагат с по-ръстови състезателки, имат и опит. Но миналата година ги победихме, дано и тази го направим.

Виждате ли състезателки, които са подобрили играта си от миналата година?

- Всички са подобрили играта си много. Много съм доволен. Те имат и много повече опит.

Миналата година малко не ви достигна да се класирате директно за Европейско първенство. Имате ли го вече това малко нещо, разбрахте ли какво е то?

- Трябваха ни още два коша в един мач... (смее се) Истината е, че нямахме международен опит, а тази година вече имаме доста повече. Баскетболистките ми са доста по-зрели, миналата година бе важно да израснат. Надявам се, че това може да ни помогне да спечелим мачове, които загубихме с малко, като този в Черна гора, и срещу Турция в Русе.

В България си говорихме този сезон, че първенството е доста по-силно от предишни години. Това ще ви помогне ли?

- Намирам идеята на федерацията да намали броя на отборите на шест, и да има още шест във втора дивизия, за много добра. Това прави повечето мачове много оспорвани. Когато трябва да играеш трудни мачове всяка седмица, трябва да тренираш по-интензивно цяла седмица. В това отношение, прогресът е голям. Надявам се, че това ще помогне. Но все още има два проблема – ръстът. Това не е критика, това е реалността. Важно е да се развиват по-високите състезателки. Другото, което не ми харесва е, че младите баскетболистки не играят в клубовете си. Уважавам всички състезателки, на всички възрасти. Казах и след Купата, че уважавам много Минкова, Найденова, които бяха най-добри на турнира, но младите трябва да имат шанс да играят, да покажат какво могат. Не казвам, че треньорите са виновни, може би проблемът е в баскетболистките. Но е важно да има по-млади и по-ръстови състезателки, за добро. Важно е и, че и във втора дивизия между шестте отбора имаше оспорвано първенство. Там играят много играчи, и мисля, че се получи интересен шампионат. Това е пътят. За съжаление, в България няма много баскетболистки, има само шест отбора. Но това е, с това се работи. Хубаво е, ако продължават да играят така, защото по този начин могат да израстват.