Баскетболистките от националния ни тим правят съвместни тренировки с момчета, за да упражняват по-добре защитата. Селекционерът Хосе Мария Бусета вече работи с 11 състезателки в момента, след като подготовка започнаха само седем. Момичетата се готвят за допълнителните евроквалификации, които ще се играят в Унгария. Съперници на България са домакините, Финландия, Украйна и Холандия.

„Тренираме в Правец. Да, започнахме със седем играчи, но на следващия ден бяхме осем, а сега сме 11. Утре трябва да дойде още една състезателка, а в петък чакаме още една, така че тимът се събира. Надявам се през следващата седмица всички да са тук. Такава е ситуацията тази година, защото някои състезателки все още играят за клубовете си и прецених, че е добре да получат малко почивка преди да дойдат на лагера. В същото време това е добра възможност да работя с някои млади играчи за бъдещето. Тренирахме много здраво миналата седмица и от понеделник също продължаваме”, коментира пред Гонг старши треньорът Хосе Мария Бусета и добави:

„Също така имахме тренировки с момчета. Това беше много интересно за нас и също така ни помага да упражняваме защитата, защото момчетата са много бързи в нападение и така можехме да тренираме защитата срещу момчета от Правец, а в четвъртък и петък от Ботевград. Доста е интересно, което можем да правим сега. Щастлив съм, че момичетата работят здраво и се радвам, че са мотивирани и се влагат на 100%. Концентрирани са и съм доволен как вървят нещата.”

„Състезателките идват след сезона, така че са в подобаваща форма. Основният проблем е, че в края на сезона, някои играчи имат проблеми с контузии. Не сериозни контузии, но трябва да сме внимателни с това. Трябва да работим здраво, но заради травмите, трябва да помогнем на играчите да се възстановят. Което е по-важно в момента за мен, е психологическия аспект и точно затова реших, че е добре да имат малко почивка преди да се присъединят към лагера. Важно е да променят настройката си, мислили са за клубовете си, почиват си и идват свежи на лагера. Това е най-важното сега. Важно е да са психически свежи”, каза още испанецът Бусета.

Женският ни национален отбор има планирани три контроли в Германия, три мача в Сърбия и след това два мача срещу Румъния в Русе, като част от подготовката за допълнителните евроквалификации.