Днес в 17:00 часа българско време официално ще бъдат обявени домакините на световните футболни първенства през 2018 и 2022 година. Изпълнителният комитет на ФИФА се събира в Швейцария, където за последен път ще прегледа кандидатурите, а всички кандидати ще имат на разположение по половин час за последни презентации.

Като основен фаворит за Мондиал 2018 се очертава кандидатурата на Англия, която не е домакинствала на световно първенство от 1966 година, когато „трите лъва” печелят и единствената си титла от подобен форум. Кандидатурата на островитяните е силно подкрепена от премиера Дейвид Камерън, принц Уилям, както и звездата Дейвид Бекъм. Именно тримата ще лобират по време на трийсетте минути пред шефовете на световния футбол. Със специално видео подкрепата си ще изкажат още шотландецът сър Алекс Фъргюсън, французинът Арсен Венгер, както и капитанът на Ливърпул Стивън Джерард.

Другите кандидатури са тази на Испания и Португалия, която ще бъде представена от министър-председателите на двете страни, съответно Хосе Луис Родригес Сапатеро и Жозе Сократеш. Общата кандидатура на Белгия и Холандия ще защитават футболните величия Рууд Гулит и Йохан Кройф.

Премиерът на Русия Владимир Путин пък отказа да пътува за Швейцария, като официални причини за това не бяха оповестени. Част от делегацията на Русия е собственикът на Челси Роман Абрамович.

Също днес ще бъде обявен и домакинът на световните финали през 2022 година. За първенството след 12 години ще спорят САЩ, Катар и Южна Корея.