Една от големите фаворитки за титлата в Мелбърн при жените Петра Квитова напусна надпреварата рано-рано. Поставената под номер четири в схемата чехкиня преклони глава пред младата и надъхана американка Мадисън Кийс в третия кръг. 

19-годишната тийнейджърка поднесе една от големите изненади в турнира само в два сета. Тя победи двукратната победителка на турнири от Големия шлем с 6:4, 7:5 и продължава на осминафиналите. 

Кийс започна с ранен пробив в първата част, но впоследствие мощната чехкиня го върна. Младата американка обаче продължи вдъхновената си игра и благодарение на дълбоките си форхенди стигна до втори пробив, а впоследствие взе и частта с 6:4. 

Във втория сет двете доста често взимаха подаванията на съперничката си, като в крайна сметка се стигна до 5:5. Тогава Кийс отново проби четвъртата в схемата и после взе своето подаване, с което триумфира и с победата. 

Така 19-годишната американка за първи път в кариерата си стига до осминафиналите на Australian Open. В следващия етап от първия за годината турнир от Големия шлем тя ще се изправи срещу сънародничката си Мадисън Бренгъл.