Норвежецът Петер Нортхуг спечели последния старт от Световното първенство по ски-северни дисциплини. Той беше най-бърз в престижната дисциплина 50 километра класически стил.

Това е четвърта световна титла за скандинавеца, който завърши дистанцията с време 2 часа, 26 минути и 2,1 секунди. Втори остана чехът Лукаш Бауер, който изостана на 1,7 секунди, а бронзовото отличие е притежание на Йохан Олсон (Швеция)- на 2,0 секунди, който е шампион от последното първенство във Вал ди Фиеме.

Нортхуг вървеше с шесто време на втората контрола, но след това със силен финален спринт си гарантира победата. Това беше и последното състезание за Световното първенство в северните дисциплини, което приключва днес.

Генералният секретар на ФИС Сара Люис заяви днес пред журналистите, че близо 230 хиляди зрители са наблюдавали състезанията във Фалун преди старта на последната дисциплина на 50 километра.

Общо 21 комплекта медали бяха раздадени в ски-бяганията, ски-скоковете и северната комбинация. Участниците на "белия" Мондиал бяха 701 от 59 страни./БТА