Франция изхвърли с 2:0 Нигерия в петия осминафинал от Мондиала, игран  на Националния стадион „Мане Гаринча“ в столицата Бразилия.

"Петлите" се класираха за четвъртфиналите след гола в 79-ата минута на Пол Погба и автогола на Джоузеф Йобо в добавеното време от мача. 

В следващата фаза от турнира Франция ще срещне победителя от двубоя между Германия и Алжир.

Мачът започна двуостро, като и двата отбора се ориентираха към атаката. През първите 15 минути, обаче, въпреки активността на двата отбора, не се стигна до реални опасности.

В 18-ата минута Еменике изпрати топката във вратата на Франция, но гол за Нигерия не бе зачетен заради засада. Повторението показа, че нигериецът е сякаш на една линия с последния френски защитник.

До края на полувремето нигерийци и французи продължиха да атакуват настървено, но не успяха да стигнат до гол.

Второто полувреме започна с по-активна игра на африканците, която водеше най-често до изпълнения на корнери пред френската врата. В 54-ата минута Матуиди получи жълт картон, но заслужаваше и червен за грубо влизане. Онази напусна контузен в 58-ата минута за Нигерия, сменен от Габриел.

Въпреки по-активната игра на нигерийците, пред французина Бензема се откри най-добрия шанс за гол до тогава, но защитник на Нигерия изби от голлинията в 69-ата.

От този момент нататък Франция наложи надмощие и създаде доста голови положения.

След серия от отлични изяви на нигерийския вратар Ениама, той накрая сгреши и след корнер не се намеси добре, а Пол Погба вкара с глава за 1:0 в полза на Франция в 79-ата минута.

Вторият гол за Франция, който окончателно реши спора, всъщност бе дело на нигерийския футболист Джоузеф Йобо в добавеното време от мача. Тогава той отклони топката в собствената си врата за крайното 2:0 в полза на европейците.

Нигерия пък отново не успя да стигне до четвъртфинал на световното.

„Петлите“ дадоха сериозна заявка с добрата си игра в предварителната група за нещо голямо на Световното. Тази заявка бе  потвърдена днес с елиминирането на Нигерия.Всъщност французите надиграха своя съперник в последните двайсетина минути от мача. Дотогава малко по-добрият отбор на терена бе този на Нигерия. 

При размяната на удари и контраудари от двата отбора, обаче, накрая спечели Франция и се класира сред най-добрите осем на планетата.

ФРАНЦИЯ: Лорис, Евра, Кошчелни, Варан, Дебюши, Погба, Кабай, Матюиди, Валбуена, Жиру /61 Гризман/, Бензема.

НИГЕРИЯ: Ениама, Ошанива, Омеруо, Йобо, Амброуз, Оби Микел, Онази /58 Габриел/, Моузес /88 Нвофор/, Еменике, Одемвинге, Муса

СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО МАЧА ТУК: