Асът на шведския национален отбор Златан Ибрахимович ще бъде една от големите звезди на предстоящото Евро 2016.

„Футболът е всичко за мен. Играехме всеки ден – в училище, пред къщата ни, навсякъде. Преди да отида на тренировка, играех с приятели, след тренировка – също.“

„Не трябва да си като всеки друг. Можеш да бъдеш различен и въпреки това да успееш. Аз съм живото доказателство за това и съм много горд“, споделя Златан.

Израснал в Малмьо, Швеция с родители от Босна и Хърватия, Златан Ибрахимович сътвори кариера от това, което обича да прави. И то да го прави със собствен, уникален стил.

„Футболът за мен е страст. Това е, което винаги съм искал да правя и искам да остана в историята, правейки го. Вдъхновението идваше от най-различни страни. От приятелите, докато ги гледах как играят, от професионалните футболисти, на които се радвах в големите отбори. Когато видех нещо прекрасно, веднага се опитвах да го направя и то да го направя да изглежда дори още по-хубаво.

И тъкмо това направи амбицираният нападател, след като напусна едва 19-годишен родния си клуб Малмьо и се отправи към Аякс. Ибрахимович излезе на европейската сцена, разписвайки се на два пъти в дебюта си в Шампионската лига.

Оттогава, колосът озари този турнир с неповторимия си стил и изящество, бележейки 48 гола в надпреварата… засега.

Той и носител на 29 трофея в четири различни страни и спечели наградата за Футболист на Швеция ненадминатите 10 пъти.

На международно ниво за Швеция има 62 гола – още един рекорд, а той продължава да води с примера си своите колеги на терена.

„Той е нашият капитан. Дадох му лентата, защото исках да поеме огромна отговорност заради тима и той го прави по фантастичен начин. Имаме доста млади играчи в състава и не бива да се забравя, че повечето от тях за отраснали именно с неговото име – той е като идол за тях, а сега имат възможността да играят редом до него.“

Отдадеността и желанието на Златан да играе за родината си никога не намаля. За мнозина той е най-великият футболист носил някога шведската фланелка.

„Никой не е дори близо. Не само като футболист, но и като статут и личност. Да спечели толкова много и то на най-високо ниво. Да продължи да го прави толкова много години – впечатляващо е. Несъмнено той е най-великият шведския футболист на всички времена“, добави Ибрахимович.

Неговата звезда сияеше ярко както винаги и по време на квалификационната кампания по пътя към Евро 2016, в която той реализира 11 попадения. Приносът му и в решаващия плейофен сблъсък с яростния съперник Дания също бе огромен.

„Бяхме толкова фокусирани преди онези десетина дни, че не допуснахме абсолютно нищо негативно да пробие в съблекалнята. Всичко се превръщаше в нещо позитивно.“

„Онези две срещи бяха фантастични и остават част от историята. Никога няма да ги забравя.“

„Да, ако погледнете откъм техническата част на нещата – онзи бе невероятен пряк свободен удар. Припомнете си само в какъв етап на двубоя дойде изпълнението. Така че това бе една смесица от красотата на самия удар и влиянието, което той оказа върху крайния изход. Това е, което ни хвърли в истинска еуфория. Можете да видите дори и от начина, по който Златан отпразнува гола, колко важен бе той всъщност.“

След като гарантира класирането на Швеция, талисманът на „Тре крунур” няма намерение да забавя темпото, дори и вече 34-годишен. Той е напълно готов за четвъртата си поява на еврофинали.

„Мисля, че ставам все по и по-добър. Развих се много през годините, постигнах страхотни неща, донесох много любов и щастие чрез футбола ми.“

„Веднъж стъпил на терена, опитвам винаги да нося наслада, любов, енергия, адреналин и мотивация. Всичко, което може да направи децата и младите хора, които ме гледат, по-добри“, завърши Ибра.