Либерото на мъжкия ни национален отбор по волейбол Теодор Салпаров заяви, че в никакъв случай отборът не трябва да губи следващите си два мача от Световното първенство срещу Куба и Финландия. Въпреки загубата с 1:3 гейма от Германия, която на практика приключи участието ни в турнира, опитният състезател призова за максимална мобилизация, за да се избегне проявата на „българския манталитет“, както го описа той.

„Опитахме се да покажем играта от мача с Русия. Видяхте, че Германия беше много добре подготвена, надигра ни във всички елементи безспорно. Трябва да бъдем реалисти и да погледнем истината в очите – Германия беше по-добрият отбор, въпреки че имахме шанса да се върнем в мача. Аз лично мислех, че можем да вкараме мача в пет гейма – там е руска рулетка, не се знае знае ли се... Играхме лошо в четвъртия гейм отново и Германия заслужено си затвори мача“, заяви Салпаров.

„Щом ни бият, значи разликата е толкова голяма към момента. Психологията ни липсваше в тези два мача, които загубихме. Имахме спечелен мач срещу Канада, който го загубихме. Срещу Русия в четвъртия гейм имахме топка за 22:21 и пак не можахме. Много са ситуациите от последните три години, които ни пречат да бъдем едно стъпало на горе. Това е реалността. Може би трябва да се изтърпи това нещо. Дано момчета с бъдеще в отбора, които ще играят в чужбина, да натрупат опит и да ги затварят тези ситуации, но засега не можем и това е разликата с големите отбори.“

„Не мисля за отказване. Все пак съм по-голям от повечето момчета с 6-7 години, не знам дали ще имам възможността да изигирая още едно Световно първенство. Ако ми позволява здравето – на драго сърце, но времето ще покаже.“

„Трябва да приемем с вдигната глава това, което се случи, и да не си проявим българския манталитет и да ни бият и Куба, и Финландия. Имаме шансовете да бъдем седми или осми и не бива да допускаме това нещо да се случи – да отидем и да потънем още повече“, завърши Салпаров.