Мъжкият национален на България пристигна в Катовице, където в петък вечерта ще изиграе първия си мач на Световното първенство по волейбол за мъже срещу домакините от Полша. Тимът се настани в хотел "Виена Хаус" около час след полунощ.

Треньорът Николай Желязков направи видео разбор на съперника, актуален световен шампион. Вечерта националите ще тренират в залата, където ще започне мачът в 21.30 часа.

Единствено Тодор Скримов няма да може да играе заради контузия.

В неделя българите се изправят срещу САЩ, а във вторник срещу Мексико. И двата мача започват в 18.30 часа. Всички двубои ще бъдат предавани пряко по МАХ Sport 1. Според регламента на световното първенство на осминафинал продължават първите два във всяка от шестте групи. Четирите най-добри трети също ще участват в елиминационната фаза.

Нито едно свободно място няма да има в зала "Сподек Арена", където България ще играе Полша в официалния мач на откриването на Световното първенство. Още преди седмица всички 11 060 билета са разпродадени.

Георги Христов, председателят на Националния фенклуб на България, тръгна с още запалянковци от София с коли за град Катовице. Очаква се националите да са подкрепяни от няколко десетки най-верни привърженици.

Преди мача домакините са организирали церемония по откриване на шампионата. Ще има танцово шоу, което да подгрява публиката. Полските фенове са особено пламенни, а отборът им се гордее в момента като актуален световен шампион.

"Сподек Арена" е била домакин на големи спортни събития в историята. Освен по волейбол залата е приела и Световно първенство по хокей на лед. В "Сподек Арена" концерти са изнасяли идоли като Металика, Дийп Пърпъл, Пиър Джем, Жан Мишел Жар и Майк Олфийлд.

През 2001 година е постигната рекордната посещаемост. Почти 50 хиляди души гледаха финалите на Световната лига по волейбол.