Старши треньорът на мъжкия ни национален тим по волейбол Пламен Константинов сподели, че на олимпийската квалификация в Берлин догодина ще бъде много трудно, но България има своите шансове.

„Ако използваме инерцията от европейското първенство и този позитив, който натрупахме, аз усещам, че отборът натрупа повече вяра и увереност в своите сили. Всичко може да се реши в един мач“, коментира Пламен Константинов в предаването „Спортна треска“ по БНТ.

Волейболистите ни са в компанията на Русия, Франция и Финландия в групата си от квалификациите в Берлин.

„Квалификационният олимпийски турнир в Берлин е едно ново европейско първенство, в което участват осемте топ отбора отбора на Европа. Като се погледне състава на групата ни, само за да излезем, ще трябва или настоящият европейски шампион и победител в Световната лига – Франция или олимпийският шампион - Русия да не играе на Олимпиада. Този факт говори сам по себе си. Всичко е възможно“, заяви още Константинов и продължи:

„Унищожиха европейското първенство. Преди победителят в него се класираше за участие на Световната купа и можеше да се бори за класиране за Олимпиада. Да не говорим за безобразието на Международната федерация по волейбол, която взе една олимпийска квота от Европа, при положение, че Европа доминира в световния волейбол. Не може да го направиш една година преди Олимпиадата. И те се превърнаха в едно търговско дружество Идват на работа, защото всеки един турнир е платен. Надявам се новото ръководство на Европейската конфедерация по волейбол да е по-продуктивно и по-разумно. И в спорта има мръсни игри. От там насетне на нас ни остава последният шанс на игрището да променят всички игри и всички схеми.“

Константинов също така призова Столична община да помогне финансово на спортните клубове в София. Селекционерът разкри, че е присъствал на срещата с кандидат-кметовете на столицата, на която е чул от тях, че било незаконно да се помага на спортните клубове. „А Монтана да не е в Румъния или Албания? Дайте да помогнем на ЦСКА, на Левски. Всичко опира до воля. В София няма зали, които да се използват от школите”, смята Пламен Константинов.