Националите ни тръгнаха за Световната купа в Япония с цел-квота за Пекин. Конкуренцията от 12 отбора бе с формат на мини-световно, а мнозина не вярваха, че в тази звездна компания след провала на Евро 2007 в Русия, нашите ще направят нещо. 9 победи и две загуби-това е достойната равносметка.

Лъвовете ни играха разярени и постигнаха целта си-вече сме на Олимпиадата в Пекин, а апетитът идва с яденето-мислим дори за медал във Китай… Защо не?! След като в Япония бяхме първия отбор разбил непобедената дотогава Русия и четата ни доказа място в елита, значи логично е да се надъхваме за отличие на игрите догодина.

Япония винаги е носила късмет на българския спорт, надявахме се и сега волейболистите ни да успеят. Получи се! Тактиката ни мач за мач, точка за точка, бе безупречна -един срив срещу Бразилия, дошъл след каръка-мача със САЩ. Избраниците на Мартин Стоев доказаха, че са професионалисти, а треньорът си взе поука от мачовете в Москва. Млади и опитни волейболисти направиха уникална симбиоза, която ни донесе щастие и гордост, прати ни отново на Олимпиада след 12 години. Връщането на Владо Николов и Христо Цветанов бе логично, а те постъпиха като истински мъже. Без сръдни играха за България-със сърце и душа…Двигателят на тима ни капитанът Пламен Константинов започна звездната си кариера на Игрите в Атланта 96-та и съкровената му мечта бе да приключи със спорта отново на Олимпиада. Получи се! Матей Казийски демонстрира израстване, а Евгени Иванов надъхваше младите. Живот и здраве в Пекин професионалисти като нашите волейболисти могат да ни зарадват още повече. Иначе…

Пропуснахме игрите в Сидни през 2000-та, Атина-2004- та, но сега ще играем в Китай… Четата на Мартин Стоев вече стои редом до големите поколения родни волейболисти, а с играта си на Световната купа загатва и за бъдещи още по-големи успехи. Златото вече изглежда реално, нашите могат да бият всеки един от големите-клиенти са ни еврошампиона Испания и Русия, можем да бием САЩ и Бразилия. За останалите европейски грандове вече сме в ролята на „страшилище”… Добре е , когато всичко свърша добре- ние си взехме бронзовите медали, олимпийската виза и доказахме, че България е волейболна сила при мъжете. Традициите в този спорт винаги са ни отреждали място сред най-добрите, сред тези, с които се съобразяват. Не е случайно, че доктор Рубен Акоста-президент на ФИВБ, реши да даде уайлд кард точно на нас. С играта си националите показаха, че е имало защо.

Благодарим Ви волейболни лъвове, гордеем се с Вас!