Възможна ли е договорка между САЩ и Русия в последния мач от Световната лига в Япония с цел изхвърляне на България от заветната тройка?! Въпросът е абсурден за хора, които помнят времената на Студената война, бойкотирането на игрите в ЛА от страна на социалистическите тогава държави начело с СССР, и т.н., и т.н… Традициите обаче не са това, което бяха.

Въпреки всичко една подобна уговорка звучи по-скоро като махленска клюка, отколкото като сериозен аргумент на спортната арена. Ако си велик, за какъвто отбор претендира треньорът на сборная Владимир Алекно, логично е да търсиш победите докрай, особено след изгубената евротитла у дома преди два месеца. Грозно е да паднеш в последния мач, дори предсрочно да си спечелил титлата.

Руснаците знаят това, знаят как да играят за честта - „за родино, за Сталино”. От друга страна, нашата звезда Матей Казийски избяга от Динамо Москва, а американският идол Лой Бол играе в Динамо Казан, заедно със съотборника си Клейтън Стенли. Едва ли тази ситуация може сериозно да повлияе на резултатите от Световната купа. Все пак има и феърплей.

Цял свят би се смял на едно подобно лягане от страна на Русия, а там достойнството е на особена почит. Нима олигарсите могат да направят такава уговорка и да продадат мача?! По-скоро биха го купили, дори само за едната победа, ей така без нищо, за да се покажат като силни и големи.

Каквото и да се случи в този аспект, важно за българските волейболисти е да продължат победния ход и на финалната права. Дотук, въпреки загубата от Бразилия и каръка срещу САЩ, можем да се гордеем с играта на нашите в Япония. Четата на треньора Мартин Стоев заслужава да играе на Олимпиадата в Пекин, ако черна котка не ни мине път логично е да завършим в тройката. Успехите на този състав са логични. Матей Казийски, Боян Йорданов, Тодор Алексиев, Краси Гайдарски са бронзови медалисти от Световното за младежи в Техеран, после заедно с Пламен Константинов, Евгени Иванов и сие завършиха трети и на шампионата на планетата в Япония миналата година.

Ако ние играем добре, дори достойна загуба от Русия, може да ни остави в тройката, но всичко ще се реши в Токио. Ще ни трябва и късмет. Крайното класиране за Световната купа и олимпийските визи ще се решат там.

ІV турнир в Токио:

30 ноември – 09:35 часа – България – Русия

1 декември – 12:30 часа – България – Япония

2 декември – 07:05 часа – България – Аржентина