Отборът на Франция спечели финала срещу Руския олимпийски комитет с 3:2 гейма (25:23, 25:17, 21:25, 21:25, 15:12) и грабна олимпийската титла в мъжкия волейбол. 

Това е първа титла за французите, които до този момент никога не бяха стигали дори и до финал. Руснаците пък спечелиха титлата през 2012 година в Лондон след драматична победа на финала над Бразилия. Мачът продължи 2 часа и 15 минути и мина през много обрати.

Отборът на Франция удари първи, като взе първите два гейма - съответно на 23 и на 17 точки. В тима на Лоран Тили обаче последва очакван спад и тимът на Руския олимпийски комитет се възползва от умората и разколебаването при французите, като доведе резултата до 2:2. Руснаците дори имаха психологическо предимство, но позволиха в тайбрека на Франция да направи серия от 4 поредни точки, което обърна развоя на мача.

За Франция с 21 точки завърши звездата им Ървин Нгапет, който ги поведе в критичните моменти и в много ситуации попадна в прегръдките на съотброниците си. 12 точки заби Жан Патри, и още 10 вкара Тревор Клевно.

Най-резултатен за тима на Руския олимпийски комитет стана Егор Клюка с 20 точки, а с 2 по-малко от него остана Максим Михайлов.

Волейбол, мъже
1. Франция
2. Руски олимпийски комитет
3. Аржентина