Рекордьорът с 20 титли от Големия шлем в тениса Роджър Федерер иска да участва на Олимпиадата в Токио.

39-годишната швейцарска легенда се завръща на корта през тази седмица в Доха след 13-месечно отсъствие заради лечение на контузия и две операции на коляното.

Федерер не е играл от края на януари 2020 година, когато загуби на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия от бъдещия шампион Новак Джокович.

Той се надява бързо да навлезе да няма проблеми с травмата и бързо да навлезе в игрова форма, като основните си цели за сезона поставя върху "Уимбълдън" и Олимпиадата в Токио.

"Подготовката за Олимпиадата е част от моя план за този сезон, въпреки че основната ми цел сега е от днес до "Уимбълдън", който предшества Игрите в Токио", коментира Федерер.

"Надявам се да бъда в най-добра форма и проблемите с коляното да са в миналото. Олимпиадата е основна цел за мен. За нещастие пропуснах Игрите в Рио през 2016 година заради травмата на лявото коляно. Надявам се да се завърна в Токио", допълни швейцарецът.

Той има олимпийско злато на двойки със Стан Вавринка от Пекин 2008, както е сребро на сингъл от Лондон 2012.

Швейцарецът посочи и проблема пред новата генерация за пробив в големите турнири.

"Рафа, Новак и аз все още успяваме да играем по различен начин. Един от младите може да ме победи, но след това не може да се справи с Новак. Или пък да спечели срещу Новак, но да не успее да бие Рафа, или да надделее над Рафа, но да отпадне от мен. Вярвам, че ще видим по-сериозна промяна след три години. Но знам, че Рафа, Новак и аз няма да се дадем и ще опитаме да държим високо ниво възможно най-дълго и да увеличим броя на титлите ни", каза Федерер.

33-годишният Джокович взе 18-ия си трофей от Големия шлем през миналия месец в Австралия.

34-годишният Надал - също като Федерер - има 20 титли от Шлема.