Роджър Федерер е спечелил всичко в световния тенис. Е, почти всичко. Легендата все още няма златен медал на сингъл от Олимпийски игри и явно ще направи един последен опит за това на предстоящите Игри в Токио през 2020 г. 

За нещо подобно намекна Дейвид Хагърти, който е президент на Международната тенис федерация. Той загатна, че държи контакт с екипа на швейцареца и го информира за начините, по които може да стане част от форума в японската столица след две години. 

За да участва даден тенисист на Олимпийски игри, едно от задължителните условия е да е участвал в поне два мача за Купа Дейвис, като един от тях трябва да е през 2019 или 2020 г. Маестрото обаче няма намерение да участва в тази надпревара, защото все повече подбира надпреварите си, за да пести усилия. И Купа Дейвис не е в плановете му. Но въпреки това има шанс да играе в Токио. 

"Не забравяйте, че в правилата имаме и изключение за бивши шампиони, за бивши медалисти, за да бивши оллимпийци, за бивши носители на трофеи от Големия шлем. Така че вратички има и поддържаме постоянен контакт с екипа на Роджър. Определено той ще е човек, от чието участие Олимпийските игри само могат да спечелят", заяви Хагърти. 

Ако участва и в Токио, това ще са петите Олимпийски игри в кариерата на Федерер. Най-доброто му постижение на сингъл е сребърен медал от Лондон 2012. Той има и златен, но на двойки, редом със Стан Вавринка. Евентуалното му участие в Япония означава, че и кариерата му ще се удължи с още две години минимум. Той досега не е коментирал плановете си за отказване от тениса, но явно максимално отлага развръката.