Белинда Бенчич спечели финала при жените на олимпийския турнир по тенис на Игрите в Токио. 24-годишната швейцарка победи чехкинята Маркета Вондроушова със 7:5, 2:6 и 6:3 в оспорван мач, продължил 2:28 часа.

Швейцарката показа много здрави нерви в първия сет. След като бяха реализирани цели четири пробива се стигна до 5:5. Тогава Бенчич спечели подаването си и поведе с 6:5. Последва брейк на 15 и успех със 7:5.
Вондроушова излезе преобразена през втората част. Тя постигна ранен пробив, след което го направи нов за 4:1 и стигна до категоричното 6:2.

Третият сет отново бе изпълнен с обрати. Първо Вондроушова стигна до пробив за 1:0, а след това Бенчич поведе с 3:1. Чехкинята реагира и стигна до равенство 3:3.Маркета получи възможност за брейк в седмия гейм, но Бенчич се измъкна и поведе в резултата. Швейцарката взе медицински таймаут, който разконцентрира съперничката. Бенчич дръпна с 5:3 след пробив на 0, а след това спаси цели четири възможности за пробив и съвсем заслужено се окичи със златния медал.

Бенчич стана едва петият тенисист който е достигнал до финалите на сингъл и на двойки след завръщането на тениса на Олимпийските игри през 1988 година. Тя и партньорката Виктория Голубич ще се изправят срещу чехкините Барбора Крейчикова/Катерина Синякова във финалната среща на двойки.

Елина Свитолина спечели бронзовия медал, след като победи в три сета №20 в света Елена Рибакина. Украинката загуби първия сет с 1:6 и допусна пробив в третия гейм на втората, но успя да намери изход от трудната ситуация и стигна до тайбрек. В него тя измъкна победата със 7:5.

Третият сет отново не започна добре за Свитолина, която загуби първото си подаване, но в последствие осъществи обрат и стигна до 6:4. Украйнката пропусна цели шест мачбола в драматичния финален гейм, продължил почти 10 минути.

Тенис, жени-сингъл:
1. Белинда Бенчич (Швейцария)
2. Маркета Вондроушова (Чехия)
3. Елена Светолина (Украйна)