Интересни и неочаквани резултати се получиха днес в някои от срещите на олимпийския турнир по тенис при жените. Три от основните фаворитки за медалите отпаднаха още във втория кръг. Поставените под номер 3 Арина Сабаленка, номер 6 Ига Швьонтек и номер 10 Петра Квитова претърпяха малко очаквани загуби и се простиха с надеждите си за триумф на сингъл в Токио.

Хърватката Дона Векич бе тази, която спря белорускинята Сабаленка след 6:4, 3:6, 7:6(3). Векич взе първия сет, загуби втория, а в началото на третия се оказа изоставаща в резултата с пробив, но успя да го върне, за да изравни при 4:4. Това даде инициативата на хърватката и в тайбрека тя потегли много по-добре, за да го спечели със 7:3 точки.

В осминафиналите Векич ще играе с номер 15 Елена Рибакина от Казахстан, която победи в два сета Ребека Петершон от Швеция.

Дона Векич

източник: Gulliver/GettyImages

Испанката Паула Бадоса победи с 6:3, 7:6(4) Ига Швьонтек. Полякинята започна по-добре мача и поведе с 3:1 гейма, но след това 23-годишната Бадоса направи серия от пет последователни гейма с три пробива, за да вземе първия сет.

В първия гейм на втория сет Швьонтек направи нов пробив, но Бадоса изправни за 2:2. Двете печелеха подаванията си до 6:6, като това наложи изиграването на тайбрек. В него Бадоса поведе с 3:0 точки, което предреши изхода на сета и мача в нейна полза. Следващата съперничка на испанката ще бъде аржентинката Надя Подороска, която надигра с 6:1, 6:3 рускинята Екатерина Александрова.

Ига Швьонтек

източник: Gulliver/GettyImages

За третия кръг се класира и белгийката Алисон ван Ойтванк, която отстрани Петра Квитова след 5:7, 6:3, 6:0. Квитова взе трудно първия сет със 7:5 и водеше с 3:2 гейма във втория, но до края на мача позволи на Ван Ойтванк да вземе десет поредни гейма и да осъществи обрат. За място на четвъртфиналите белгийката ще играе с испанката Гарбине Мугуруса.

Петра Квитова

източник: Gulliver/GettyImages

Поставените под номер 4 Елена Монфис и номер 5 Каролина Плишкова обаче продължават напред в турнира. Украинката Монфис надигра с 4:6, 6:3, 6:4 австралийката Айла Томлянович, докато чехкинята Плишкова отстрани испанката Карла Суарес Наваро с 6:3, 6:7(0), 6:1.

Слеващата съперничка на Плишкова е италианката Камила Джорджи, а Монфис ще играе с гъркинята Мария Сакари.