Шампионката от "Ролан Гарос" Барбора Крейчикова (Чехия) се класира за втория кръг на турнира по тенис за жени на олимпийските игри в Токио. Номер 8 в схемата Крейчикова остана на корта едва 29 минути. Тя поведе с 5:2 срещу Зарина Дияс от Казахстан, след което съперничката й се отказа поради контузия. Следващата съперничка на Крейчикова е канадската тинейджърка Лейла Фернандес.

Шампионката от "Ролан Гарос" през миналата година Ига Швьонтек (Полша) също стартира с успех при дебюта си на олимпиада. Полякинята спечели срещу Мона Бартел от Германия с 6:2, 6:2.

"Беше доста горещо. Въпреки че тренирах тук вече няколко дни, условията бяха различни по време на мача. Щастлива съм, че продължавам във втория кръг, но не само влажността и температурата бяха тежки, а и слънцето, защото от една страна на крота беше доста трудно да се сервира", каза Шьонтек.

Рускинята Анастасия Павлюченкова се класира след втория кръг, след като разгроми италианката Сара Ерани с 6:0, 6:1 за 67 минути.

Номер 15 Елена Рибакина от Казахстан елиминира Саманта Стосър (Австралия) с 6:4, 6:2, Маркета Вондроушова (Чехия) победи на старта 16-а поставена Кики Бертенс (Нидерландия) с 6:4, 3:6, 6:4 за близо два часа игра.

Номер 9 Белинда Бенчич (Швейцария) надделя над Джесика Пегула (САЩ) с 6:3, 6:3.