Григор Димитров е на осминафинал на Аустрелиън Оупън! Нито слънце, нито жега спряха българина срещу руската сензация Андрей Рубльов. Първата ни ракета се наложи с 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 над съперника си за малко повече от три часа игра, въпреки че допусна множество грешки по време на срещата, играла се на централния корт "Род Лейвър Арина". Все пак Григор запази самообладание в нужните моменти и демонстрира качества за един бъдещ носител на титла от Големия шлем. Следващото предизвикателство на Димитров в турнира ще стане ясно, след изиграването на двубоя между Ник Кириос и Жо - Вилфред Цонга.

Григор се мори на зверска жега, разкъса фланелката си

Първият сет започна изключително неблагоприятно за българина. Рубльов реализира пробив само след няколко минути от началото на двубоя. Въпреки това Гришо съумя да се възвърне в мача подобаващо още в 4-ия гейм. При 4:3 Рубльов позволи на първата ни ракета да достигне до 30:30 след две двойни грешки. След това българинът пропусна да реализира две възможности за пробив. Руснакът взе предимство след непредизвикана грешка на Димитров, но при последвалото разиграване българинът демонстрира отлична защита и отново върна нещата в изходна позиция. Бекхенд в мрежата на руснака изведе Гришо до нова точка за пробив и този път първата ни ракета се възползва. Григор изпита леко затруднение в началото на своето подаване, с което в крайна сметка сложи край на първата част.

Викът на победата за Гришо

Втората част започна по мечтан начин за Димитров. Той реализира брейк още в 3-ия гейм и по всичко излгеждаше, че е разконспирирал тактиката на съперника си. Точно когато никой не очакваше обаче, предимството му бе стопено, а равенството възстановено. Рубльов се възползва от добрата инерция и в крайна сметка завърши сета с нов пробив - 6:4.

Димитров сложи край на серията на руснака едва във втория гейм на третия сет. Размяната на геймове продължи до 6-ия, който за щастие не се оказа решаващ. Рубльов стигна до точка за пробив и след късметлийски ретур реализира първи брейк в третия сет. Задачата на Гришо се усложни, но само за кратко. Пробивът моментално бе върнат и след това затвърден. Тотален срив в руската система настъпи в 9-ия гейм. Рубльов допусна две двойни грешки, а впоследствие предаде гейма. Руснакът опита да създаде проблеми за българина при неговия сервис. При 40:15 Рубльов направи хубаво излизане на мрежата, а след това се добра и до равенство след поредната двойна грешка на Димитров. Българинът взе преднина, но нервите отново взеха връх и той допусна нова двойна грешка. След това пропусна още един аванс, но отново благодарение на сервиса си затвори гейма и сета.

Избрани моменти от жежката битка Димитров - Рубльов

Четвъртият сет предложи поредица любопитни моменти. Все пак хасковлията достигаше до повече шансове за пробив, които така и не успяваше да реализира. В 6-ия гейм за малко да допусне неприятна изненада, която можеше да му коства и победата. Рубльов притисна в ъгъла българина след нови две двойни грешки и стигна до две точки за брейк. Първата ни ракета обаче запази хладнокръвие и стигна до равенството. Поредна доза грешни сервиси предоставиха аванс на съперника му. Григор обаче за пореден път излезе от кризисната ситуация и то с ас. Той отново направи подарък на Рубльов с бекхенд в мрежата. Реваншира се отново с ас и в крайна сметка тежкият гейм завърши щастливо за първата ни ракета. В последвалия гейм Рубльов най-после допусна първата и изключително важна грешка в сета. Руснакът не успя да се справи с нахъсаността на българина, като той на два пъти изравни, след това поведе и реализира пробив. Оставаше само един гейм до заветната победа. Гейм, който се оказа игра на нерви. Благодарение на непредизвикана грешка, Гришо стигна до 30:30. Бекхенд в аут донесе нова преднина за съперника му. Първата ни ракета обаче изравни след прекрасно изпълнен сервис и ретур в аут на руснака. Слайс в аут, от който Рубльов не успя да се възползва. Първият сервис на Григор го предаваше, но българинът все пак стигна до първи мачбол. Възползва се по невероятен начин от него. Инициативата бе в ръцете на Рубльов, но невероятната класа на световния номер 3 си каза думата. Феноменално изпълнение след излизане на мрежата на руснака. Димитров успя да стигне до късата топка и да я запрати обратно в полето на съперника за един забележителен финал.

Вижте как се разви мачът сет по сет:

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

6:4 Благодарение на непредизвикана грешка, Гришо стигна до 30:30. Бекхенд в аут донесе нова преднина за съперника му. Първата ни ракета обаче изравни след прекрасно изпълнен сервис и ретур в аут на руснака. Слайс в аут, от който Рубльов не успя да се възползва. Първият сервис на Григор го предаваше, но българинът все пак стигна до първи мачбол. Възползва се по невероятен начин от него. Инициативата бе в ръцете на Рубльов, но невероятната класа на световния номер 3 си каза думата. Феноменално изпълнение след излизане на мрежата на руснака. Гейм за българина, който вече е на осминафинал на Аустрелиън Оупън!

5:4 Рубльов не се дава без бой. Гейм на 0 за руснака.

5:3 Никакви проблеми за Димитров при подаването му. Взе го на 0. Рубльов сервира за оставане в мача.

4:3 ПРОБИВ! Рубльов допусна първата и изключително важна грешка в четвъртия сет. Руснакът не успя да се справи с нахъсаността на българина, като той на два пъти изравни, след това поведе и реализира пробив!

3:3 Инфарктен шести гейм. Рубльов притисна в ъгъла българина след нови две двойни грешки и стигна до две точки за брейк. Първата ни ракета обаче запази хладнокръвие и достигна до равенството. Поредна доза грешни сервиси предоставиха аванс на съперника му. Григор обаче за пореден път излезе от кризисната ситуация и с ас излезе напред. Той отново направи подарък на Рубльов с бекхенд в мрежата. Реваншира се с ас и в крайна сметка тежкият гейм завърши щастливо за първата ни ракета.

2:3 Българинът отново се доближи на точка от пробива. Руснакът хвърли всички сили, за да се спаси.

2:2 Размяната на геймове продължава. Българинът не оставя много шансове на съперника си. Гейм на 30.

1:2 Интригуващ 3-и гейм. Българинът изпусна нов златен шанс за пробив при 40:30, а руснакът взе аванс след ретур в мрежата на българина. Последва уникално изпълнение на Димитров, бекхенд по правата от ретур за 40:40. Форхенд, а след това и бекхенд в мрежата не позволиха на българина да дръпне напред в резултата.

1:1 Димитров взе подаването си на 15.

0:1 Рубльов взе подаването си, макар че това му костваше доста усилия. Българинът пропиля брейкпоинт на този ранен етап от четвъртата част, който можеше да се окаже решаващ.

ТРЕТИ СЕТ (6:3, 4:6, 6:4)

6:4 При 40:15 Рубльов направи хубаво излизане на мрежата, а след това се добра и до равенство след поредната двойна грешка на Димитров. Българинът взе преднина, но нервите отново взеха връх и той допусна нова двойна грешка. След това пропусна още един аванс, но отново благодарение на сервиса си затвори гейма и сета.

5:4 ПРОБИВ! Две двойни грешки за руснака и той се срина в края на сета. Българинът сервира за преднина в мача.

4:4 От 40:0 Гришо позволи да се стигне до равенство след две двойни грешки и грешка на форхенд. Все пак българинът намери сили и се реабилитира за пропуските си с два страхотни сервиса.

3:4 ПРОБИВ! Гришо стигна до перфектната възможност да върне пробива. Късметът се усмихна на българина и след форхенд на Рубльов, който закачи мрежата, първата ни ракета се добра до важния гейм.

2:4 ПРОБИВ! Руснакът стигна до точка за пробив и след късметлийски ретур реализира първи брейк в третия сет. Задачата на Гришо се усложнява.

2:3 Григор пробва да намери слабо местенце у Рубльов. Отново стигна до 40:30, но руснакът взе подаването си.

2:2 Бърз сервис гейм за българина. 40:0 и равенството е възстановено.

1:2 Григор се възпозва от леката липса на концентрация у противника си. Той достигна до две точки за пробив, но Рубльов все пак се добра до равенството. Двойна грешка бе изключително благоприятна за българина, но на два пъти сервисът спаси руснака, а след това и той взе предимство. Битката обаче продължи, но два бекхенда в мрежата на българина, сложиха край на оспорвания гейм.

1:1 Григор поведе при подаването си, но допусна непредизвикана грешка за 15:15. Страхотен форхенд уинър му гарантира отново предимство. Руснакът стигна до 40:30, но Димитров сложи край на серията на руснака от 4 гейма с ас.

0:1 Рубльов започва успешно сета, въпреки че българинът даде отпор, но силите му стигнаха само до 40:30.

ВТОРИ СЕТ (6:3, 4:6)

4:6 ПРОБИВ! Григор реализира три точки след две двойни грешки и поведе с 40:30. Бекхендът обаче му изневери и излезе в аут за 40 равни. Рубльов стигна до точка за пробив и след форхенд извън очертанията предаде сета.

4:5 Рубльов затвърди пробива си на 15. Григор трябва да сервира за оставане в сета.

4:4 ПРОБИВ! Григор потрепери, но стигна до 40:40. Впоследствие Рубльов успя да се добере до точка за пробив. Сервисът на Димитров обаче отново заработи в правилния момент и въпреки че българинът бе на крачка от гейма, не успя да го вземе. Григор пропиля още два аванса. В крайна сметка Рубльов се възползва от мигът невнимание от страна на българина и реализира пробив точно когато никой не очакваше това.

4:3 Още едно феноменално изпълнение на Григор при ретур. Резултатът бе изравнен при 30:15 след топка в мрежата на руснака. Два отлични сервиса оставиха жива развръзката в сета.

4:2 Григор стартира подаването си с ас. Рубльов прекъсна последвалото разиграване заради съменения за топка в аут на българина, но в крайна сметка топката бе на линията. Григор допусна нова двойна грешка, но след това безпроблемно сложи край на гейма.

3:2 Последва лесен гейм за Рубльов на 15 преди почивката.

3:1 Димитров вече лети на корта. Българинът затвърди пробива си с гейм на 0.

2:1 ПРОБИВ! Григор изглежда разконспирира тактиката на Рубльов. Българинът достигна до две точки за пробив след фантастичен ретур, който бе неспасяем за руснака. Съперникът му обаче отрази и двата брейкпоинта. Още един перфектен ретур и предимството бе отново в полза на първата ни ракета. Този път Григор се възползва перфектно от създалата се ситуация. Първият пробив в сета е факт. 

1:1 Още една двойна грешка на сметката на българина за 0:15. Toй обаче не допусна повече изненади и взе подаването си на 40:15.

0:1 Рубльов стартира във втория сет с гейм на 15. 

ПЪРВИ СЕТ (6:3)

6:3 0:15 след двойна грешка на българина. Григор се реваншира с ас, а след това поведе с 30:15. Бекхенд в мрежата възвърна равенството, но с перфектно изпълнен сервис по диагонала първата ни ракета стигна до първи сетбол в мача. Ретур в аут и 1:0 за Димитров.

5:3 ПРОБИВ! В най-дългия гейм до момента Рубльов позволи на българина да достигне до 30:30 след две двойни грешки. Първата ни ракета пропусна да реализира две възможности за пробив. Руснакът взе предимство след непредизвикана грешка на Димитров, но при последвалото разиграване българинът демонстрира отлична защита и отново върна нещата в изходна позиция. Бекхенд в мрежата на руснака изведе Гришо до нова точка за пробив и този път първата ни ракета се възползва. 

4:3 Стъпка по стъпка Григор май открива вярната стратегия срещу Рубльов. Отново обаче проблеми за българина на втори сервис. 

3:3 Гейм на 0 за Рубльов. Руснакът пласира добре сервисите си и почти не се стигна до разигравания.

3:2 Пореден бекхенд в мрежата на Григор донесе на Рубльов нови две точки за брейк. Димитров достигна до 40:30 и благодарение на ретур в аут равенството бе възстановено. Впоследствие българинът успя да сложи и край на спора в гейма, излизайки напред в резултата.

2:2 ПРОБИВ! Руснакът тръгна с непредизвикана грешка. Ретур в мрежата обаче отново възстанови равенството. Последва форхенд в мрежата за Рубльов, а след това и форхенд в аут. Така първата ни ракета стигна до две възможности за пробив и се възползва от създалата се ситуацията, за да върне пробива.

1:2 Първи гейм за Григор в двубоя. Българинът взе подаването си на 30 с ас.

0:2 Рубльов затвърди пробива си на 15.

0:1 ПРОБИВ! Рубльов достигна до три точки за пробив броени минути след началото на двубоя. Българинът стигна до 40:30 с ас, но топка в мрежата осигури преднина на руснака на този ранен етап от срещата.