Фаворитът на Ролан Гарос Новак Джокович стартира лесно тазгодишното издание, след като отстрани финландския  ветеран Ярко Ниеминен с 6:2, 7:5, 6:2. Джокович ще се опита да  добави първи трофей в Париж към останалите осем от Големия шлем,  които има. 

Единственият проблем за Джокович дойде във втория сет,  когато в един момент отстъпваше с 1:5, но това не се оказа  причина, за да се играят четири сета. За да вземе втория сет,  Джоко прекърши с дълго воле съпротивата на Ниеминен, който опита  да се задържи в мача с продължително разиграване. Това е шеста  победа на Джокович срещу една загуба срещу този противник. 

В седмия гейм на третия сет Ниеминен спаси два мач-пойнта,  взе си сервиса, но в слеващото сервиране на Ноле мачът приключи. 

Джон Иснър пък отстрани италианеца Андреас Сепи със 7:5, 6:2  6:3 в мач на двама състезатели, залагащи основно на сервиси и  на игра от линията. Също напред продължава и 20-ият в основната  схема пердставител на домакините Ришар Гаске, който удари  белгиеца Жермен Жижуо с 6:3, 6:4, 6:0.