7 юли 2014 година – великият понеделник! Точно днес бе официално пренаписана историята на българския тенис. След като на 29-и януари 1996 година Маги Малеева се изкачи до 4-ата позиция в женската ранглиста, сега българин е след най-добрите при мъжете! Страната ни има свой представител в Топ 10 на света! Нещо недостижимо в родната история на този спорт от 1896 година насам.

Григор Димитров е 9-ият най-добър тенисист на планетата! Първата българска ракета дебютира в най-силната десетка на АТР ранглистата, благодарение на невероятното си представяне на Уимбълдън, където за първи път в кариерата си достигна до полуфиналите на турнир от Големия шлем.

И броенето не спира до тук. Още едно подреждане е повод за гордост – годишната ранглиста позната като „Пътят към Лондон” и финалният турнир на ATP. В него Димитров записва скок с 4 позиции до №6 в света. Как да не се усмихнеш?!

Но можем да продължим на емоционална вълна, защото и тя влиза в този велик понеделник. За първи път от 40 години насам в света, в цялата история на световния тенис има двойка тенисисти, които едновременно са в Топ10 на елита! Преди две десетилетия това са Крис Евърт и Джими Конърс, а сега романтично обвързаните на корта са Мария Шарапова и Григор Димитров в Топ 10 при жените и мъжете. Е, Крис и Джими тогава печелят Уимбълдън, а нашите любимци са под № 6 и 9, но някой ден може и едновременно да вдигнат трофей. Пък по този показател българинът и рускинята дори бият Андре Агаси и Щефи Граф, защото те не се уцелват в такъв период.

Мария Шарапова

източник: Gulliver/Getty Images

Всички тези постижения на Григор прибавят нов блясък към името му. 

Сега този успех заслужава подобаваща почивка, защото следващият турнир на хасковлията стартира на 28 юли във Вашингтон. Точно ден след световния ден на целувката, започва ваканцията за Григор. Време е за повече моменти с любимата Мария Шарапова, с която вече бяха определени за най-влиятелната двойка в тениса, а влязоха и в подреждането за най-популярните двойки в спорта.

Това е той – великият понеделник, в който можем само да кажем: Браво, Григор и горчиво!