Кметът на Банско Александър Краваров сподели, че ски-курортът ще се кандидатира за домакин на Световно първенство по летен биатлон, че има заделени 9 декара земя за изграждането на школа на Марк Жирардели в града, но пари за това сега няма.

Ето какво каза Краваров дни преди откриването на ски-сезона в Банско:

„Мисля, че сме готови за сезона. Откриването ще бъде малко по-различно. Ще започнем още в петък като Банско ще гостува на София. Пред НДК ще представим нашия фолклор, кухня, мезета и вино. И оттам ще отпътуваме за Банско, където събота и неделя ще са събитията. Официално ще получим приза “Банско-зимна столица на Балканите”, който за нас е голямо признание. Преди 10 години Банско имаше една писта и един лифт. През събота и неделя църквите и музеите ще бъдат отворени с екскурзоводи и ще работят безплатно.

Трасето за летен биатлон е готово с инвестиция на Министерството на физическото възпитание и спорта. Така вече имаме условия да кандидатстваме за домакин на Световно първенство по летен биатлон! Ще се кандидатираме още следващата година съвместно с Българска федерация по биатлон.

Има заделен терен от 9 декара и идеен проект за изграждането на школа-академия на Марк Жирардели на Банско. Но Общината в момента не е в състояние да участва в такива проекти. Водим се богата Община, но финансовите удари се отразяват и на нас. Но не сме се отказали от тази идея и ще работим по реализирането й.

В програмата по откриването на ски-сезона е включена и една кръгла маса и дискусия “Презастроено ли е Банско?”. Поканени се министри, депутати, специалисти, архитекти, за да коментират този проблем защото години наред се насаждаше в обществото такова мнение, че Банско е бетонно, презастроено и т.н. Но е видимо, че в ски-зоната няма построено едно легло! Това, което се прави, е устойчивото развитие на Община Банско.

Имаме два нови паркинга, които ги готвим специално за Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Надявам се да могат да поемат колите на туристите. В ски-зоната е направено изключително много.

Новото в курорта са откритите два хотела - един 5 и един 4 звезди. По отношение на инфраструктурата привършваме всичко и според мен няма да има дупки по града. Изградена е разпределителна подстанция, която поема цялата туристическа зона и се надявам да няма никакви проблеми с електрическото захранване и водата.

В момента се готвим сериозно за студентския празник. Банско ще бъде пълно. А вече стана практика всеки уикенд гръцки студенти да идват при нас, като миналата седмица те бяха 2100 души. Стремим се да правим реклама на Банско, Общината заделя средства за това, за да привличаме туристи. Затова през лятото участвахме на всички туристически борси на Балканите и извън тях.”