Летните олимпийски игри в Токио струват на всеки данъкоплатец в японската столица 103 929 йени (953 долара по текущия валутен курсов), съобщи японският новинарски сайт "News post seven".

Според изчисленията, повече от 1,45 трилиона йени (повече от 12.8 милиарда долара) са използвани за провеждане на Игрите от хазната само на една японска столична префектура, попълнени от различни данъци, наложени на жителите на Токио. Тази сума включва и други разходи, свързани с провеждането на Олимпийските игри в Токио.

За всички останали жители на Япония, с изключение на Токио, олимпиадата им струва 10 408 йени от данъците (95.4 долара), тъй като сумата от държавната хазна, според изчисленията на сайта, е над 1.3 трилиона йени (11.9 милиарда долара).

Трябва да се отбележи, че цифрите, обявени от "News post seven", се различават значително от официалната сума от 1.64 трилиона йени (15.9 милиарда долара), която по-рано беше обявена от организаторите. Това се дължи на факта, че при изчисляване на сумата от сайта са взели предвид допълнителните разходи, които администрацията на Токио и японските власти са определили като "допълнителни разходи, свързани с Олимпиадата" и са сложени отделно от общия бюджет на Игрите.

Тази новина се разпространи широко в социалните мрежи, а няколко хаштага по тази тема се появиха в горната част на японския раздел на Туитър наведнъж. Местните жители реагираха негативно на резултатите от новинарския сайт, наричайки разходите за Олимпиадата "прекомерни" и "неоправдани". 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.