Итало Ферейра записа името си със златни букви в световния спорт, след като стана първият в историята олимпийски шампион в сърфа. Дисциплината дебютира на олимпиадата в Токио, а бразилецът успя да стигне до титлата, макар да счупи дъската си при първата си вълна.

27-годишният южноамериканец е настоящият шампион в най-реномираната верига в спорта - Световната сърф лига. Той взе златото в Япония с обща оценка от 15.14 спрямо 6.60 за представителя на домакините Каноа Игараши.

В спора за бронзовия медал Оуен Райт (Авл) победи друг бразилец, Габриел Медина, за да грабне отличието с оценка от 11.97 спрямо 11.77 за кариоката.

Историята на Райт е изключително интересна, защото той участва в Токио 2020 след тежка мозъчна травма, заради която трябва отново да се научи да ходи и чак след това отново да сърфира.

При жените американката Кариса Муур взе златото с оценка от 14.93, среброто бе за Бианка Бюитендаг (ЮАР) с 8.46, а с бронз остана Амуро Цузуки (Яп) с оценка от 6.80.

Кариса Муур

източник: Gulliver/GettyImages


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.