Тереза Енке, вдовицата на бившия германски вратар Роберт Енке, който страдаше от депресия и посегна на живота си, подкрепи американската гимнастичка Симон Байлс и я поздрави за решението да напусне Олимпиадата.

19-кратната световна и олимпийска шампионка реши да напусне състезанията в Токио, тъй като сама си призна, че има ментални проблеми и не може да се справи с тях. 24-годишната Байлс си тръгна след първата ротация на отборното състезание, а американската федерация по гимнастика заяви в сряда, че също така няма да участва в многобоя в четвъртък.

Байлс е второто голямо име от елита на световния спорт, която публично признава проблеми с психичното здраве, след японската тенис звезда Наоми Осака. Осака си взе почивка поради тази причина в продължение на почти два месеца и отново заговори за натиск върху съзнанието си след отпадането в третия кръг във вторник в Токио.

Тереза Енке, която създаде фондация на името на бившия си съпруг, за да се бори с този проблем, беше пълна с похвали за Байлс.

"Намирам за страхотно и невероятно силно, че някой казва: Не мога да продължа, трябва да се защитя, трябва да защитя съотборниците си, заяви госпожа Енке пред ДПА по темата с Байлс.

"И това няма нищо общо със слабостта. Тази жена е силна, защото мисли за себе си. Здравето е по-важно от спортните успехи. Щастлива съм, че спортисти и спортистки се осмеляват да го кажат. Щастлива съм и за Наоми, която първо изрита това чувство от себе си, а след това и започна да помага на другите", коментира още Тереза Енке.

"Проблемът е срещу хората, които създават толкова сгъстен календар и жаждата за пари от спонсори. Също така обаче искам да кажа, че публиката и журналистите реагират много добре, много правилно, завърши жената на бившия вратар.