Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси обяви, че няколко моста и ключови булеварди ще бъдат кръстени на състезателката по карате Фериял Ашраф Абделазиз, която спечели историческа титла на Олимпийските игри в Токио, както и на другите медалисти от националния отбор, пише онлайн изданието на списание "Иджипт тудей".

В телефонно интервю за телевизия Канал 1 държавният глава посочи, че решението е израз на високата оценка за спортните им успехи. Той поздрави семейството на Абделазиз и обеща на майка ѝ пътуване за хадж като награда на усилията ѝ като родител. Постижението на Абделазиз е не само за Египет, но и за целия арабски регион, изтъкна Сиси и отбеляза, че самият той тренира карате от 1970 година.

Фериял Абделазиз спечели златния медал в категория над 61 килограма в дисциплината "кумите", след като победи №1 в света Ирина Зарецка от Азербайджан с 2:0. Фериял e първата египтянка, спечелила олимпийско злато и осмият спортист в историята на страната със златен медал от най-големия спортен форум на планетата.

Националният химн бе изпълнен в Токио за първи път от 2004 година, когато се проведоха Игрите в Атина и Карам Габер се пребори за титла в класическата борба. В дебюта на каратето като олимпийски спорт отборът спечели още един медал - бронз за Джиана Фарук.