Чудото, за което говори светът, е падането и ставането от пистата на Световната шампионка от Нидерландия Сифан Хасан. Тя успя да се изправи, след като падна на последния звънец - малко преди края на дистанцията, за да спечели серията си на 1500 метра днес. Така тя ще опита да постигне уникален требъл от победи на Олимпийските игри.

Вчера тя заяви амбициите си да се бори за златните медали в Токио в бяганията на 1 500, 5 000 и 10 000 метра.

Родената в Етиопия Хасан е световна шампионка на 1500 метра и на 10000 метра. Тя се строполи на земята, след като в последната третина от дистанцията в серията днес се оплете в кенийката Едина Джебиток, но стана и завърши първа с време 4:05.17 минути.

Днес по-късно тя ще бяга отново, но на 5000 метра финал, който е сложен във втората атлетическа сесия за деня.

Полуфиналите на 1500 метра са в сряда, а финалът- в петък. А финалното бягане на 10 000 метра е ден по-късно, в събота и ще оформи супер-натоварената програма на 28-годишната атлетка, родена в Адама (Етиопия).

Пристигнала в Нидерландия на 15 години като бежанка със семейството си, Сифан Хасан стабилно следва стъпките на финландското величие в атлетиката Пааво Нурми, който спечели пет златни медала на Игрите през 1924-а година, включително 1500 и 5000 м в рамките на няколко часа.

"За мене от решаващо значение е да следвам сърцето си. Ако успееш да го направиш, е нещо много по-важно от печеленото на златни медали. Именно това ме държи мотивирана и ме кара да се състезавам и да се наслаждавам на този красив спорт, заяви Хасан.