Стремящият се към четвърта поредна олимпийска титла в мъжкия баскетбол отбор на САЩ победи със 119:84 (18:25, 29:18, 35:17, 37:24) Чехия в последния си мач от Група "А".

Американците, които са водени от легендарния треньор Грег Попович, отново започнаха трудно срещата. В началните минути те изоставаха с 10 точки и загубиха първата четвърт с 18:25.

Тогава обаче Кевин Дюрант взе нещата в свои ръце и във втората четвърт той наниза серия от стрелби, с които американците успяха да обърнат хода на мача.

На полувремето САЩ водеше с 47:43, но през второто полувреме звездната селекция на олимпийските шампиони не остави съмнение в превъзходството си.

Дюрант завърши мача с 23 точки, а най-резултатен за американския тим бе Джейсън Тейтъм с 27. Зак ЛаВийн добави 13 точки, Джру Холидей вкара 11, а центърът Джавейл МакГий се отчете с 10 за едва 4 минути игра.

За Чехия Блейк Шилб реализира 17 точки, Онджей Балвин завърши с 15 точки, а Ян Весели приключи с 13.

Тежката загуба с 35 точки от американския отбор, гарнирана с поражение с 20 точки от Франция в предишния мач, означава, че чехите отпадат, тъй като ще бъдат най-слабият отбор от тези, които завършват на трето място.

Американците пък се класират за четвъртфиналите като най-добрия втори отбор и ще бъдат поставени в жребия за четвъртфиналите, който ще бъде теглен утре. Място на четвъртфиналите получи и третият в Група "В" Германия. Бундестимът ще бъде непоставен в четвъртфиналите.