Треньорът на Христо Христов - Живко Николов, обясни защо съдиите не са зачели за успешен третия опит на варненския щангист в изтласкването в категория до 109 кг на Олимпиадата в Токио. Христов вдигна 222 кг, които му носеха бронзов медал в двубоя, но съдиите разгледаха опита и го обявиха за неуспешен.

Николов сподели още, че същата тази съдийка от Дания - Тина Байтър, е лишила Христов от златен медал преди три години на европейското за кадети в Италия.

"Имаше леко трепване на ръката, но такива опити са минавали за успешни на много състезания. В случая журито се съобрази за решението с първия опит на руснака. И той беше подобен, но го обявиха за неуспешен. След това направиха същото и с Ицо, за да покажат същите критерии. Ако бяха признали опита на руснака, щяха да признаят и опита на Ицо, и той завършваше трети", каза за "Петел" Живко Николов.

Lap.bg
17 снимки

"Същата тази съдийка от Дания - Тина Байтър, лиши Ицо от златен медал преди три години на европейското за кадети в Италия. Тогава в изтласкването Ицо тласна 203 кг, но датчанката обяви опита за неуспешен и присъди златото в движението на нидерландец. По-късно тази датчанка е ощетявала и други двама наши щангисти", допълни Николов.

БОК, Костадин Андонов - Start-Photo
29 снимки

"Всъщност нямаше да говорим за третия опит на Ицо във второто движение в Токио, а ако беше изхвърлил 192 кг при третия си опит. Тогава със сигурност ставаше трети в двубоя. Тази тежест бе по силите му, но малко свали таза. На тренировки е изхвърлял повече. Но времето е пред Ицо. Той ще придобива опит, а в неговата категория щангистите вдигат най-много, когато навършат 24-25 години", каза още Живко Николов.