Олимпийският шампион по футбол от Лондон 2012- отборът на Мексико, спечели бронзов медал в мъжкия турнир в Токио. В малкия финал "ацтеките" се наложиха с 3:1 над домакините от Япония. Това е втори медал за Мексико от Олимпийски игри в професионалната ера на футбола. Франсиско Рейес от дузпа в 13-ата минута откри резултата, а Йоан Васкес удвои преднината на тима си в 22-ата минута. Ернесто Вега покачи на 3:0 13 минути след началото на втората част, а Каору Митома се разписа почетно за тима от Япония в 78-ата минута.

Gulliver/GettyImages
59 снимки

Ранната дузпа даде преднина на Ел Три, след като Уатару Ендо препъна на границата на наказателното поле Алексик Вега. Съдията от Етиопия Бамлаку Тесема Вейеса гледа ВАР две минути преди да потвърди решението, а Себастиан Кордова беше безпогрешен.

Той се включи много добре и за второто попадение, след като асистира по блестящ начин на Йохан Васкес за 2:0. Отново Ендо беше с вина за попадението, позволявайки на Кордова да се освободи и да подаде. В тези първи 25 минути мексиканците тотално доминираха и имаха 60 процента владеене на топката срещу обърканите японци. Картината не се промени до края на първото полувреме, когато отборът на треньора Хайме Лосано намали оборотите и позволи на Япония да си вземе въздух.

В началото на второто полувреме Кордова можеше да вкара за 3:0, но това се случи в 58-ата минута, когато Алексис Вега се разписа. И отново Кордова беше замесен в попадение, след като го изработи. Двамата комбинираха в обратен ред пет минути по-късно, но вратарят Косей Тани се размина с четвърта топка в мрежата си.

Резервата Митома върна едно попадение в 78-ата минута. Той взе топката извън наказателното поле, вляво от центъра. След това финтира един човек за да стреля, но не го направи, а тръгна през двама защитници, нахлу към вратата и изстреля топката под гредата, за да отсрами японците с наистина красив гол.