Вицепрезидентът на БФХГ Мария Петрова коментира постигнатия голям успех с олимпийското злато на ансамбъла в Токио. Тя беше гост в предаването "Събуди се" в ефира на NOVA.

"Не можах да спя, нещо ще се случи, имаше вълнение и надежда. Преди 10 години Илиана Раева пое федерацията и си пожела златен медал, ние го приехме като мечта. Вече това е реалност, имаме златен олимпийски медал в ансамбъла. Това е една огромна промяна, това е много добре за нашия спорт. Целият свят е щастлив, като изключим губещите, но в едно състезание има победители и победени

БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
99 снимки

"До последно не се знае какво ще се случи, всичко е в ръцете на съдиите", добави тя.

"Щастлива и горда съм, имахме духа на много българи, имаме нашия златен медал в художествената гимнастика, искам тази линия да продължи и най-добрите да печелят. Всеки един елемент е много труден. Бяхме много добри. Това са изиксванията на модерната художествена гимнастика, да се възвърне артистичността, да има и тази динамика, да бъде близо до зрителите. Толкова съм щастлива, че съм до този отбор. Искам да поздравя всички около отбора. Ние сме един много добър екип и всеки си е на мястото. Много сме горди. Без лишения няма постижения. Това беше една мечта, но когато човек вярва, рано или късно мечтите се сбъдват. Трябва да бъдеш и търпелив. Самото състезание на Олимпиада е игра на нерви", каза още Петрова.

"Не можех да повярвам, не могада ви опиша какво изпитах, тези момичета положиха невероятен труд, заслужиха този златен медал. Проблемът пред всички спортисти беше дали ще се проведе Олимпиада. Момичетата не се предадоха, те може би не осъзнават какво са направили. Хората ще гледат на тях като олимпийски шампионки, това е едно голямо стъпало нагоре", коментира още тя.

"Олимпиадата е нещо много голямо, стават големи изненади. Русия са 25 години хегемони и държат първото място до днес. Успях да преодолея себе си, за да постигнеш нещо голямо. Продължавам да бъда в художествената гимнастика. Тук беше доста трудно да се играе, именно заради липсата на публиката. Горди сме с всички наши треньори. Ежедневието ми беше едно и също, тренировки. Трудно ежедневие, но има своя смисъл", добави Петрова.