Италия стигна до изненадваща победа в щафетното бягане на 4х100 метра за мъже и спечели първа олимпийска титла в дисциплината с време от 37.50 секунди. Лоренцо Пата, Ламонт Джейкъбс, Есеоса Десалу и Филипо Торту изпревариха само с 0.01 секунди щафетата на Великобритания в състав Чиджинду Уджа, Жарнел Хюз, Ричард Килти и Нетаниел Мичъл-Блейк, която се окичи със среброто.

За Джейкъбс, който бяга на втори пост, това е второ злато от Токио след триумфа на 100 метра индивидуално, но големият герой за италианците се оказа Торту, който хвана палката втори след Мичъл-Блейк, но с много силно бягане в последните десетина метра изпревари с една стотна британеца.

Бронзовият медал стана притежание на щафетата на Канада с време от 37.70 секунди. Аарън Браун, Джером Блейк, Брендън Родни и Андре де Грас успяха да се преборят с конкуренцията на Китай и шампионите от Лондон и Рио де Жанейро от Ямайка, които финишираха четвърти и пети.

За Италия това е четвърти олимпийски медал в щафетата на 4х100 метра, но предишните три са от първата половина на миналия век. Италия има сребро от Игрите в Берлин през 1936 година и два бронза от Лос Анджелис 1932 и Лондон 1948 година.