Мирела Демирева стигна до втори пореден олимпийски финал на скок височина. Демирева спечели сребро на Игрите в Рио де анейро преди пет години, а днес преодоля квалификациите в Токио с успешен последен трети опит на 1.95 метра, като подобри с 4 сантиметра личното си постижение за сезона. Тя имаше проблеми и на по-долните височини, като преодоля 1.82 и 1.90 метра също от трети опит.

БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
27 снимки

"Направих го, за да ви дразня", коментира с усмивка Демирева.

"Не се панирах след първите две грешки или поне се опитах. Беше изключително важно да се събера, защото иначе нямаше да скачам на финал. Исках този финал и дадох всичко от себе си. Ако искам да се боря за медалите ще ми трябва лично постижение на финала. Вярвам, че понякога човек се готви цял живот за един опит в точното време и в точното място. Защо пък на мен да не ми се случи тук. Медалите ще бъдат решени с опити над 2 метра. Така и трябва, това е Олимпиада", каза още тя.

"Щастлива съм, това са пет години работа, постоянно искане, труд, както знаете можеш да се трудиш и да не реализираш потенциала си. Щастлива съм, че съм тук и мога да скачам във финала. В крайна сметка имам шанс (за медал)", добави Демирева.

Пресявките продължи над два часа, а за финала се класираха 14 състезателки.

"Тежко беше, но все пак това е Олимпиада. Първите 14 влязоха във финала. Условията бяха еднакви за всички. Аз се чувствам добре. Този сезон търся ритъма си в скока. Но в крайна сметка имам шанс, на писта съм и ще дам всичко от себе си.

Работила съм много. Стискайте ми палци", коментира българката.

"Изключително важно е, че България ще има финал в леката атлетика. Това е един от най-красивите спортове. Конкуренцията е изключително голяма. Всички бяха работли много, бяха подготвени, но някой път просто ти се пада да нямаш ден.

Атлетиката тук изглежда много достойно", добави Демирева, която ще скача за отличие на 7 август. Тя е доволна от престоя си в олимпийското село.

"В олимпийското село е едно балонче. Щастлива съм, че съм тук. Както много хора, имах нелека година, изолация. Тренирах сама. Когато дойдох тук, бях много щастлива, защото имаше много хора, много спортисти. Отново можех да правя любимото си нещо - да участвам на състезания, защото доста трудно се намираха през този сезон. Като цяло гледам да съм благодарна", каза Демирева.