Българката Станилия Стаменова дебютира на олимпийските игри в Токио, но отпадна на четвъртфиналите на 200 метра едноместно кану за жени.

Световната шампионка от Милано 2015 Стаменова финишира пета в своята серия за 48.939 секунди и не успя да се класира сред първите две, който продължават на полуфиналите.

След състезанието тя каза, че изпитва смесени чувства и се оттегля от спорта.

"Смесени чувства изпитвам. Това беше последната ми гонка за България. В момента съм много развълнувана. Отчасти съм доволна, защото последните дни бяха доста тежки за мен. Бях болна, и в момента съм болна и това от 20 дни е сигурно първата ми максимална отсечка. Радвам се, че стигнах до тук и участвах, защото имаше шанс и да не участвам", каза Стаменова.

Тя сбъдна своята олимпийска мечта и дебютира, но това ще беше последното й състезание.

"Решението ми е окончателно. При мен предстоят други неща в живота. В действителност подготовката ми е изключително трудна и в България не срещам особено голяма подкрепа. Това в последните години не ми носи радост. От друга страна се радвам, че по някакъв начин създавам път, по които другите могат да минат и съм помогнала с каквото мога кану каяка да има в следващите четири години едно нормално финансиране, с което да излязат млади таланти", добави тя.

"Определено имам жажда за истински живот, за други приключения, да прекарвам време с близките си, но съм радостна, че успях да сбъдна много от мечтите си и да направя едни великолепни резултати за тези десет години, макар че може да се каже съм първата канунистка в България, пред мен не е имало някакъв пример, които да гоня. . . Радвам се на това, което постигнах в кариерата си. Винаги бих помагала на кану-каяка с каквото мога, имам изключително много контакти", заяви Стаменова.