Филипинската щангистка Идилин Диас, която донесе исторически първи олимпийски златен медал на родината си, ще получи 660 000 долара и две жилища като награда за постижението си, информира „Daily Mail“.

Диас спечели надпреварата при 55-килограмовите в Токио. Тя изтласка 127 кг. по време на състезанието, което е и нов олимпийски рекорд. Преди Олимпиадата 30-годишната Диас прекарва седем месеца далеч от семейството си, след като остава блокирана в Малайзия заради пандемията от COVID-19.

Там тя е принудена да създаде собствена зала за тренировки, използвайки бамбук вместо щанга и туби с вода вместо тежести.

След триумфа в Токио обаче Диас вероятно ще заживее по-различно.  Щангистката ще получи 660 000 долара (33 милиона песо) от Военно въздушните сили и държавата. Тя служи в армията, а баща й е шофьор на триколка. Освен това Диас ще получи къща и парцел в града Тагайта, благодарение на президента на Филипинския олимпийски комитет Ебрахам Толентино, както и луксозен апартамент на стойност 280 000 долара в Ийстууд сити, предоставен й от милиардера Андрю Лим Тан.