САЩ и Канада ще излязат един срещу друг във втория полуфинал на олимпийския турнир по футбол за жени. Двата отбора оцеляха в рулетката на дузпите и продължават да мечтаят за златните медали.
 
САЩ и Нидерландия завършиха 2:2 в редовното време и продължения. "Лалетата" поведоха чрез голмайсторката си Вивиан Миедема, но американките стигнаха до пълен обрат още преди почивката с голове на Саманта Мювс и Лин Уилямс. Миедема обаче изравни в 54-ата минута с 10-ото си попадение в Токио. Европейките бяха много близо до пореден обрат, но 10 минути преди края Лике Мартенс изпусна дузпа, спасена от Алиса Нехър.
 
Американките пропуснаха да решат изхода на двубоя в допълнителното време, когато след намесата на ВАР бяха отменени 4 техни попадения заради засади. В 97-ата минута в игра с екипа на Нидерландия се появи българката Виктория Пелова, но и тя не успя да промени статуквото на терена.
 
При дузпите момичетата на селекционера Влатко Андоновски показаха железни нерви и спечелиха с 4:2. Точка на спора сложи звездата Меган Рапино със страхотен удар в левия горен ъгъл, който разплака "лалетата" и хвърли в неистова радост американския отбор.

Канада женски футбол

източник: Gulliver/GettyImages


Часове преди това Бразилия се прости с мечтите си за олимпийското злато в женския турнир по футбол, след като отпадна след дузпи от Канада.
 
В редовното време и продължгенията двата тима не си отбелязаха попадения и се стигна до изпълнение на 11-метрови наказателни удари. Канадките пропуснаха първата дузпа, но не трепнаха при следващите четири изстрела от бялата точка. Южноамериканките не издържаха на напрежението и грешки в последните два опита донесе победата с 4:3 за Канада.