Националният отбор на САЩ за мъже спечели за четвърти пореден път олимпийската титла по баскетбол. Във финала американците победиха Франция с 87:82 (22:18, 22:21, 27:24, 16:19).

Двубоят в "Сайтама Супер Арена" бе много равностоен, но преднината, която американският отбор взе през първото полувреме, нямаше как да бъде стопена от французите.

Срещата започна малко по-добре за "петлите", които вече веднъж победиха американците в първия кръг на груповата фаза. Най-големият аванс на европейския тим дойде при 12:6 в средата на първата четвърт, но още до края и олимпийските шампиони обърнаха, най-вече чрез Кевин Дюрант, който започна под пара.

Кош, но от наказателната линия на Дюрант, позволи на селекцията на Грег Попович да поведе с 39:26 4:48 минути преди края на първото полувреме, но до почивката Франция успя да намали изоставането си 5 точки при 39:44.

В началните минути на третата четвърт американците отново бяха по-активни и отвориха аванс от 14 точки с кош на Джейсън Тейтъм за 71:57. В последната минута на периода обаче Франция наниза две тройки чрез Тимоти Луваву Кабаро и Никола Батум, за да скъси изоставането си до 8 точки.

В последната четвърт Франция показа много добра игра и след тройка на Франк Нтиликина се приближи на само 3 точки от съперника си при 70:73. Чак тогава обаче американците включиха на по-висока предавка и започнаха да играят по начина, по който го правеха през по-голямата част на първото полувреме.

Това не даде повече шансове на Франция и логично САЩ спечели нова олимпийска титла, която е под номер 16 за тима в историята на Олимпийските игри.

Кевин Дюрант бе над всички за САЩ с 29 точки. Джейсън Тейтъм прибави 19 за 21 минути игра, а гардовете Джру Холидей и Деймиън Лилард вкараха по 11 точки.

За Франция Еван Фурние и Руди Гобер вкараха по 16 точки. Гершон Ябусел добави още 13 точки, с 12 завърши Нандо де Коло, а 11 вкара Тимоти Луваву-Кабаро.

За Кевин Дюрант това е трето олимпийско злато, като така той изравни Кармело Антъни като най-успешния играч в историята на мъжкия национален отбор на САЩ на олимпийски игри.

По-късно днес е мачът за бронзовия медал между Австралия и Словения.