Джейсън Кени (Великобритания) спечели златния медал в дисциплината Кейрин в колоезденето на писта на Олимпийските игри в Токио. Второто място е за Мохд Азизулхасни от Малайзия, а бронзов медал получава Хари Лаврейсен от Нидерландия.

Така Кени защити титлата си в тази дисциплина от Рио и затвърди британските традиции след шампионските отличия на приятеля му и съотборник, а сега тв-коментатор Крис Хой от 2008-а и от 2012-а година.

Кени стана номер 1 в историята на колоезденето във Великобритания, след като днес триумфира със седни златен медал в невероятната си кариера. 33-годишният Кени пристигна в Токио като шесткратен олимпийски шампион и трикратен световен в пистовото колоездене. Той не успя да прибави към личната си витрина злато в индивидуалния и отборния спринт, където изглеждаше малко извън най-добрата си форма, на която е способен.

Но той запази максималното си представяне, за да спечели дисциплината кейрин. След като регулиращият скоростта мотоциклет напусна пистата три обиколки преди края, Кени изненада съперниците си с дръзка атака. Планът свърши работа, изграждайки огромна преднина, която никой от неговите съперници не можеше да компенсира до края.

Малайзиецът Мохд Азизулханси Аванг остана на второ място, докато Хари Лаврейсен от Нидерландия добави бронза, за да го допълни към златните отличия от отборния и индивидуалния спринт.
И докато имаше радост за британеца Кени, надеждите на Япония за историческо злато в състезание, което има дълбоки корени в страната-домакин, завършиха с разочарование, тъй като нито Юта Вакимото, нито Юдай Нита се класираха на финала.

колоездене на писта, кейрин, мъже:
1. Джейсън Кени (Великобритания) - победител
2. Мохд Азизулхасни Аванг (Малайзия) - на 0.763 секунди
3. Хари Лаврейсен (Нидерландия) - на 0.773 секунди