Българските щанги изпратиха своите олимпийци от Варна. Лично президентът на Българска федерация по вдигане на тежести Ариф Маджид пристигна в града за да пожелае "На добър път" и успех на родните тежкоатлети. В Токио ще вдигат Божидар Андреев и Христо Христов, водени от старши треньора Иван Иванов.

"Стискаме палци за вас и съм убеден, че сте способни отново да зарадвате нацията, както се случва в последните 3-4 години. До вас със своя пример и опит е Иван Иванов, един от най-великите ни спортисти в историята. Българските щанги са с много успехи и шампиони, с утвърдена школа и традиции, тъй че имайте самочувствието и вярата за да постигнете нещо голямо", така шефът на родните щанги окуражи двамата състезатели и ги изпрати чак до стълбичката на самолета.

По-рано през деня с кратка емоционална церемония екипът на комплекс "Спортпалас" също пожела успех и късмет на двамата ни олимпийци, които проведоха голяма част от подготовката си за Токио в спортната база край Варна.

Един от най-успешните български спортове изпраща двама свои представители в Токио. Божидар Андреев ще вдига в кат. 73 кг, той е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев, състезава се за клуб „Хр. Бъчваров“. 

Европейски шампион от Батуми 2019 г., а тази пролет на еврошампионата в Москва остана четвърти, след като в шампионския му опит щангата го увлече напред и достигна края на подиума.

Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 г. Андреев ще вдига на олимпиадата на следващата сряда, 28 юли, от 14.00 ч. българско време.

Христо Христов ще излезе в Токио с националния екип в кат. 109 кг. Той е представител на варненската школа с личен треньор Живко Николов. Все още тийнейджър варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април т.г., където само един кг не му стигна за златото. Преди два месеца стана световен шампион за младежи в Ташкент. На олимпиадата Христо ще вдига на 3 август, вторник, от 14.00 ч. българско време.

Щангите са един от петте български спорта с медали от последните две олимпиади. В Лондон през 2012 г. също бяхме с двама представители и там Милка Манева спечели сребро, а в Рио през 2016 нямахме участие във вдигането на тежести.