Президентът на МОК Томас Бах заяви, че очаква историческа Олимпиада в Токио и похвали организаторите и японския народ, че ще приемат Игрите по време на пандемията от коронавирус.

"Тези Олимпийски игри ще бъдат исторически заради начина, по който хората в Япония преодоляха всички предизвикателства в последните няколко години, голямото земетресение в източната част на страната, а сега и пандемията от коронавирус", коментира Бах след среща с премиера Йошихиде Суга.

Токио в момента е в извънредно положение заради разпространението на Ковид-19, като днес бяха регистрирани 1149 случая на инфектирани в града, което е най-голям брой от над шест месеца.

Властите и местното население са притеснени заради по-заразните нови варианти за коронавируса, както и ниското ниво на ваксинация в Токио от под 20 процента. Поради тази причина са наложени стриктни мерки за десетките хиляди пристигащи чужбина за Олимпиадата.

"От името на олимпийската общност искам да уверя, че ще направим всичко необходимо, за да не донесем никакви рискове на японския народ", каза Бах.

Той добави, че около 85 процента от спортистите и официалните лица в олимпийското село са ваксинирани, както и почти всички от Международния олимпийски комитет. От чуждестранните медии, които ще отразяват Игрите на място, между 70 и 80 процента също са с поставени ваксини.

Бах пристигна през миналата седмица в Токио и беше в 3-дневна изолация в хотела си в града.

Въпреки заплахата от разпространение на заразата, от МОК твърдо настояваха за провеждането на Олимпиадата, тъй като около 75 процента от приходите на организацията идват от продажбата на телевизионни праза за Игрите.