Българката Полина Трифонова имаше изключителен дебютен ден на Олимпийски игри, след като записа две победи в турнира по тенис на маса в Токио 2020.
 
"Невероятно е. Това със сигурност това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало в моята спортна кариера. Невероятен успех за България, за всички нас. Дано и всички останали да се представят добре. Чувствам се уникално. Не знам как ще спя днес. Дано успея, но ако не, поне утре имам почивен ден и ще мога да се възстановя", коментира след успеха 29-годишната Трифонова пред пратеника на БТА в Токио.
 
"Дори при 1:3, аз си вярвах. Вярвах си през цялото време, но тя изигра много добре тактически. Все пак в края успях да застана по-добре към топката и мисля, че тя това не го очакваше. Вкарах уникални топки и важното е, че се получи. Това ми е най-дългия мач. Видях, че сме играли един час и 15 минути. Това е абсолютно най-дългия ми мач и сега искам да си почина хубаво", допълни българката.
Тя призна, че се е чувствала най-добре край масата в последния седми гейм.
 
"При 3:3 гейма усетих, че започвам да вкарвам всичко. Всичко ми влизаше. Преди това не беше така. Някак не успявах. Не знам дали умората не повлия. Много дълъг ден днес. Сутринта, 12 часа по-рано, играх също тежък мач. През цялото време си казвах, че ей сега ще й покажа, обаче не ми се получаваше за съжаление, само към края стана. Но най-важното е да стане накрая, така че съм щастлива", коментира Трифонова.
 
Тя отдаде заслуженото и на своята съперничка, която беше само на точка от успеха при 10:9 в петия гейм.
 
"Това момиче направи невероятна подготовка за Олимпиадата, както и всички останали. Участва в много състезания по света, не само в Европа. За съжаление аз нямах такава възможност и участвах само на олимпийската квалификация и на Европейско, защото нямаме финансиране, а това много ни тежи. Искам да играя във всички турнири, за да мога да натрупам рейтинг и жребият ми да бъде по-добър. Колкото си по-напред в ранглистата, толкова по-далеч можеш да стигнеш", коментира българката.
 
На 1/16-финалите в понеделник Трифонова ще срещне 33-годишната китайка Сяосин Ян, която играе за Монако.
 
"Със сигурност ще се подготвим по-нататък за мачовете. Аз съм гладна за още. Сред 32-те най-добри съм, но чувствам, че ми се получава и искам още, искам да печеля, искам да продължа да играя. Ще направим видеоанализ с треньора, ще гледаме моята бъдеща съперничка. Това е китайка, която играе за Монако. Със сигурност ще бъде много сложно, но нямам намерение да й давам лек мач. Ние сме малка държава, но сме горди и искаме на печелим", каза тя.
 
Трифонова дори не е била родена при предния успех преди 33 години, когато Даниела Гергелчева постига последните победи за България на Олимпиада в Сеул през 1988 година.
 
"Не се сравнявам с никого. Имам свой път и вървя по него. Опитвам се да подобрявам играта си, да не гледам настрани кой какво прави, отивам направо към целта си. Даниела Гергелчева се срещна с нас на състезание в Панагюрище и много ни подкрепи. Много добре помня нейните думи. Тя каза: "Вярвайте в себе си, дори никой да не вярва във вас. Борете се, борете се". И аз така си го запомних, понеже тя е уникална състезателка за нашата държава, най-добрата, която сме имали. И разбира се, трябва да вземаме пример от най-добрите", каза още Трифонова.