Поредна рестрикция за спортистите, участващи на летните олимпийски игри в Токио, бе сведена до знанието да българската делегация за Япония. Всички настанени в олимпийското село, ще трябва да мълчат като риби, докато се хранят. За спазването на мярката по време на игрите от организаторите ще сложат доброволци на всяка маса. Целта е да няма предпоставки за заразяване на хранещите се в олимпийския ресторант.

Заради пандемията от коронавирус градската управа на Токио обяви извънредно положение, което ще важи до 22 август. Всички спортисти и придружаващи ги треньори и членове на делегациите ще трябва всеки ден да минават на PCR тестове за Covid-19. От предния ден ковид офицерът на всеки НОК ще трябва да заявява до 16 ч. план за придвижване на спортистите за следващия ден. Това важи и за журналистите и ВИП гостите на игрите. Отделно всички ще трябва да имат качени на телефоните си две приложения, които да попълват всяка сутрин, а също така и да активират GPS на телефоните си, за да бъдат следени по всяко време. Носенето на маски извън стаите също е задължително.

През първите 2 седмици от престоя си спортисти, журналисти и ВИП гости нямат право да ползват публичен транспорт, а също така да посещават магазини и музеи. В Токио се обсъжда и предложение всички жители на града да имат правото да снимат акредитирани гости на игрите, които се разхождат извън олимпийските обекти, и след това да качват снимките в специално приложение. Целта е всички нарушители на мерките против коронавируса да бъдат осветлявани и наказвани своевременно от властите.

Повече подробности четете в днешния брой на "Мач Телеграф"