Иван Иванов върна блясъка на българските щанги, които от началото на годината не спират да покоряват върхове.

На европейското в Москва нашите спечелиха 3 титли и общо 19 медала, а мъжете станаха отборни първенци на Стария континент. На световното за юноши до 20 години в Ташкент Христо Христов стана шампион, а Васил Маринов – втори на планетата. Иванов, който е олимпийски, четири пъти световен и пет пъти европейски шампион, както и носител на Световната купа и многократен световен рекордьор, очаква успехите да продължат и на олимпиадата в Токио.

Ето какво сподели легендарният шуменец, който 10 години е начело на националния тим, за „Мач Телеграф“:


- Г-н, Иванов как върви подготовката на двамата ни олимпийци? В добра форма ли са имат ли контузии?

- Формата им е добра, а колкото до втория ти въпрос – има по-скоро болежки. Но това е нормално, все пак ние се занимаваме с вдигане на тежести, а не с шахмат. Така че болките са част от ежедневието ни. Трябва да живеем с тях и да се справяме въпреки тях.

- Има ли развитие по казуса „Юндер Бейтула“, по който писахте обяснение до Международната федерация. Имаше опасения, че едната квота за Токио може да ни бъде отнета...

- Няма развитие, а и се надявам да няма до самата олимпиада. Няма становище на Международната федерация. Засега не сме получавали нищо от там, след като им пратихме нашата гледна точка по случая с разминаването на Бейтула с допинг ченгетата в Добрич в края на миналата година.

- Как виждате шансовете на двамата ни участници в Токио Божидар Андреев и Христо Христов?

- Гледайки списъка на класиралите се за олимпиадата в кат. 73 кг, то Божидар има отличен шанс да атакува отличията. Единственият отявлен фаворит в неговата категория е китаецът Ши Жийонг, който е и световен рекордьор. Останалите участници Божидар ги е побеждавал многократно на големи първенства. Говорим за щангисти като албанец Брикен Каля, американеца Кларънс Къмингс и още няколко момчета, сред които се отличават венецуелеца Хулио Рубен Майора и молдовеца Марин Робу, който взе медал на европейското в Москва тази година. Стига Божидар да е съсредоточен, да не се влияе от странични неща и вдигне това, което вдига на тренировки, то ще има успех на олимпиадата. Колкото до Христо Христов, то в неговата категория до 109 кг има също един изявен фаворит – двукратният световен шампион и сребърен медалист от Рио 2016 Симон Мартиросян от Армения. Много силен е и узбекът Акбар Джураев. След това следват 4-5 щангисти на едно ниво, сред тях е и Христо Христов. Говорим за щангисти като руснака Тимур Наниев, иранеца Али Хасеми, поляка Аркадиуш Михалски и латвиеца Артурс Плесниекс. Според мен, ако Христо направи 5 сполучливи опита, ще спечели медал. Нека да видим дали тази моя прогноза ще се оправдае.

- Само двамата ни олимпийци ли са на лагера във Варна?

- Не, тренират и още щангисти, които се подготвят за световното първенство в края на годината и за други турнири. От 1 август на лагер ще се включат и още състезатели.

- В някои от другите ни спортове стана ясно, че не всички състезатели са ваксинирани срещу коронавирус, как е при вас, щангистите?

- Всички са ваксинирани. Не може да рискуваме толкова труд в последните 5 години да отиде на вятъра, ако някой се зарази току преди олимпиадата или на самата олимпиада.