Руската състезателка по стрелба с лък на Олимпийските игри в Токио Светлана Гомбоева е получила топлинен удар, загубила е съзнание и това е причината за нейния припадък, обяви треньорът Станислав Попов.

"Светлана се връщаше след края на квалификацията, загуби съзнание и се свлече на земята. Първи към нея се притекоха на помощ треньорите на другите отбори- Италия, Великобритания и САЩ. Те й оказаха първа помощ, след което местните лекари я отведоха в спешния център, където състоянието й е подобрено, пише Попов в една от социалните мрежи.

Според думите му, момичето не е издържало да стои цял ден под непрекъснатото слънце.

"За първи път ми се случва такова нещо. Бяхме на лагер във Владивосток и там времето е сходно, но тук задухът си оказа своето влияние", разказва още треньорът.

А сребърната медалистка от Рио 2016 Ксения Перова допълва: "Тя получи слънчев удар, много е горещо. Освен това се движим само по асфалт, който така се е напекъл, горещина идва и от него. Разбира се, всичко това е в комбинацията с предстартовото вълнение. Но това задушно и горещо време е основната причина Светлана да загуби съзнание", сподели тя.

Иначе Гомбоева зае 45-о място в квалификациите на стрелбата с лък.