Казунори Такишима. Това е името на японския фен, който само през 2020 г. е похарчил над 30 000 евро за 197 билета за него и приятелите му, с цел да подкрепи Япония на Олимпийските игри. Разликата е, че тази година той бе „предаден” от пандемията, която го лиши от сбъдването на най-голямата му мечта: да подкрепи собствената си страна в собствения си дом – Токио.

„Отне ми много ангажименти и го правя със страст”, започна Такишима, говорейки в интервю за CNN за билетите. „Толкова съм запален по Олимпийските игри, макар че процесът е много труден и сложено, но аз се забавлявах, докато го правех”.

Всеки, който смята, че единствената цел на фена е да подкрепи японците, греши. На 45-годишна възраст бизнесменът, който работи в сектора на недвижимите имоти, осъзнава, че ако успее да присъства на всички събития, за които е придобил пропуски, ще счупи рекорда на Гинес за участие на фен на Олимпийските игри. „Всеки път чувствам тъга. Винаги, когато погледна билетите, започвам да плача. Тъжен съм”, каза още той.

Такишима каза още, че любовта му към Олимпийските игри е започнала, когато е видял фигурно пързаляне през 2005 г. и веднага е купил билети за зимните олимпийски игри, които се проведоха в италианския град Торино: „Влязох там с много малки очаквания, но когато видях Шизука Аракава със златния медал ме вдъхнови много, че оттогава съм на всички игри. Виждайки емоциите, които спортистите изпитват, когато печелят медал, или разочарованието, когато губят, ме кара да работя още по-усилено. Този вид смелост и емоция са част от мен, когато отида да гледам Игрите”.

Японецът също се оплака от факта, че „семействата на атлетите не могат да пътуват” и заяви, че той се надява всички да ги подкрепят от телевизорите. На въпрос за решението да няма фенове той сравни Япония с Великобритания: „Най-голямата разлика между Япония и Великобритания са, че при нас се взимат много бавно политическите решения и не може да се рискува със зрителите на основание емоции. Те не гледат числата. Разочарован съм от правителството ни и Организационния комитет на игрите”, заключи той.