Китайката Сун Ивън спечели за пръв път в кариерата си олимпийската титла на шпага. Във финала 29-годишната Сун се наложи с 11:10 (3:2, 3:5, 4:3, 1:0) точки след продължение над румънката Ана Мария Попеску.

Във финала Ивън започна с пасив от 0:2 точки, който обаче успя да обърне и да поведе с 3:2 след първия период. Във втората част 36-годишната Попеску, която е водачка в световната ранглиста, взе превес и след 5:3 туша поведе със 7:6.

Сун обаче не се предаде, успя да изравни още в началото на третата част и до края никоя от двете фехтовачки не успя да вземе превес. И китайката, и румънката бяха изключително предпазливи в последния период, заради което получиха и по една наказателна точка за пасивност. Малко след началото на продължението обаче Сун нанесе точен удар в торса на съперничката си и така спечели втория олимпийски медал в кариерата си след бронза от Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

В мача за бронзовия меда естонката Катрина Лехис победи представителката на Руския олимпийски комитет Айзанат Муртазаева с 15:8 (3:1, 4:3, 8:4).

Крайно класиране в олимпийския турнир по шпага за жени:

1. Сун Ивън (Китай)

2. Ана Мария Попеску (Румъния)

3. Катрина Лехис (Естония)