Българинът Янислав Герчев стартира срещу панамериканския шампион Ленин Пресиадо (Еквадор) в категория до 60 килограма на олимпийскиа турнир по джудо.

Герчев ще започне участието си в надпреварата на 24 юли, а при успех .във втория кръг ще играе срещу поставения под номер 8 Юн Вй Ян (Тайван), вицешампион от Игрите на Азия и Океания.

Единствената българска представителка при жените Ивелина Илиева нямаше късмет в днешния жребий.

Тя ще срещне в първия кръг в категория до 57 килограма на 26 юли трикратната африканска шампионка Гофран Хелифи, а при победа ще трябва да се изправи срещу водачката в схемата и действаща световна шампионка Джесика Кинкейт (Канада).

Ден по-късно на татамито ще излезе и последният представител на страната на олимпийския турнир по джудо Ивайло Иванов.

При 81-килограмовите Иванов започва срещу опитния 36-годишен Емануел Лусенти (Аржентина).
Панамериканският вицешампион Лусенти ще участва на четвърта Олимпиада, като най-доброто му класиране е седмо място в Лондон 2012, когато отпада на четвъртфиналите от бъдещия победител Ким Дже Бум (Република Корея), но след това губи в първия кръг за репешажите за бронза.

При победа на старта Иванов ще се изправи във втория кръг срещу номер 7 в схемата Шарофидин Болтабоев (Узбекистан), който завърши пети на последния световен шампионат в Будапеща, след като загуби мача за бронза.