Ричард Карапас записа със златни букви името си в историята на спорта на Еквадор, след като спечели златния олимпийски медал в общия старт на шосейното колоездене при мъжете.

Карапас стана едва вторият спортист от южноамериканската страна след скороходеца Джеферсон Перес, който печели злато на Олимпийски игри. Перес стори това на 20 километра на Игрите в Атланта 1996 и взе сребро в същата дисциплина в Пекин 2008, което бяха и единствените медали на Еквадор до момента от олимпийски игри.

Успехът на Карапас не бе очакван, макар че еквадорецът завърши трети в генералното класиране на Обиколката на Франция, която приключи преди малко от седмица. Той обаче направи много силна атака на последната височина на 210-ия километър от общо 234, които трябваше да бъдат преодолени днес и след самостоятелно каране в края стигна до победата с време от 6 часа, 5 минути и 26 секунди.

Втори на 1:07 минути завърши белгиецът Вут ван Аерт, който с фотофиниш изпревари двукратния шампион от Тур дьо Франс Тадей Погачар от Словения. Ван Аерт и Погачар бяха смятани за двамата големи фаворити в днешния ден, но групата от състезатели около тях не само не им помогна, а в известен смисъл дори им попречи да гонят откъсналия се във финалните километри Карапас. Холандецът Бауке Молема, канадецът Майкъл Уудс и американецът Брендън МакНълти допълниха шестицата на финала, който бе на автомобилната писта "Фуджи".

Британецът Герайнт Томас, който бе сред фаворитите за медал, не успя да завърши състезанието, след като пострада при падане със сънародника си Тао Харт повече от 150 километра преди финала. Друг от фаворитите - словенецът Примож Роглич, завърши на 28-мо място на над шест минути изоставане от победителя.

Крайно класиране в общия старт на шосейното колоездене при мъжете:
1. Ричар Карапас (Еквадор) - 6:05:26 часа
2. Вут ван Аерт (Белгия) - 6:06:33 часа
3. Тадей Погачар (Словения) - 6:06:33 часа