Световният шампион по хокей на трева при мъжете Белгия отнесе съседите от Нидерландия с 3:1 на старта на турнира в Токио. Хеттрик за белгийците реализира Александър Хендрикс. В друг интересен мач, но от група А, олимпийските шампиони от Рио 2016 Аржентина трябваше да се задоволят само с 1:1 срещу Испания.

Австралия се справи с домакините от Япония с 5:3 в друга среща от група А, а пак там Нова Зеландия падна с 2:3 от Индия. Хендрикс вкара три гола в рамките на пет минути и Белгия набързо заличи пасива от един гол, а също така взе и реванш заради поражението си на полуфинала на Европейското първенство миналия месец. Белгия е и финалист от Рио 2016, където паднаха от Аржентина.

"Tук, нашият продукт, все още не е завършен. В момента нашият отбор е една стъпка по-близо до това да се завърши като бояк тим, готов да вдига трофеи, каза след мача героят за белгийците, който се разписа след два наказателни корнера. Играхме много умно, зряло, държахме топката и мога да кажа, че направо убихме мача с тези три бързи гола".

По-рано днес Австралия победи домакините от Япония с 5:3, а Индия обърна Нова Зеландия до 3:2. Два гола за индийците вкара Харманпреет Сингх и един на Рупиндер Пал. Индийците доскоро бяха тотален доминант, след като имат осем златни олимпийски медала, но днес доста се измъчиха с отбора на Нова Зеландия. Австралийците изоставаха с 2:3 на полувремето, след като получиха три бързи гола. Но се върнаха в най-добрата си форма в последните две четвърти, където отбелязаха по едно попадение във всяка част.

"Япония е много труден противник. Трябваше да вложим много усилия, за да постигнем днешния резултат. Но пък имаме и добра преднина преди следващите мачове, заяви халфът на австралийците Даниел Бийл, който вкара последния гол.

Те изравниха резултата в 34-ата минута, след като Блейк Гувърс се разписа при изпълнение на наказателен корнер, а накрая успяха да удържат устрема на Япония и благодарение на капитана си Аран Залевски излязат напред. Залевски се разписа с високо изпратена под гредата топка. Бийл записа и една асистенция, освен гола, като подаде на Тим Бранд за ранен гол на своите.

Златните медалисти от Аржентина завършиха 1:1 с Испания, след като допуснаха гол в 52-ата минута, когато играеха вече с човек по-малко заради жълт картон минута по-рано.

В Група В Германия размаза Канада със 7:1, като по две попадения вкараха Ян Кристиан Рур и Лукас Виндфедер. Германците нанесоха своя удар във втората четвърт, когато вкараха четири попадения.